logo

Studenții străini vor putea munci mai mult în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/studentii-straini-vor-putea-munci-mai-mult-in-republica-7966_1098077.html

Studenții străini vor avea dreptul să lucreze în Republica Moldova mai mult în baza permisului de ședere provizorie pentru studii. Prevederile se conțin în proiectul de lege care le va permite cetățenilor din țările UE, dar și din alte state să muncească în Moldova fără permis de muncă. Inițiativa a fost aprobat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a precizat că în prezent în Republica Moldova sunt peste 5 mii de studenți străini și care, conform actualei legislației, au voie să muncească doar 10 ore pe săptămână. Proiectul prevede majorarea plafonului limită până la 30 de ore pe săptămână sau 1 565 de ore pe an.

Potrivit proiectului, pe lângă cele 18 categorii de cetățeni străini care pot să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova fără a avea permis de ședere, acest lucru va mai fi posibil pentru toți cetățenii din cele 27 de state membre ale UE. De asemenea, și pentru cetățenii din Albania, Statele Unite ale Americii, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Elveția, Georgia, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud și Liechtenstein.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2022 circa 65% a companiilor din sectorul privat s-au confruntat cu problema deficitului de angajați.