logo

Studenți din șase universități vor învăța după programe noi


https://www.ipn.md/ro/studenti-din-sase-universitati-vor-invata-dupa-programe-noi-7967_1034775.html

Începând cu întâi septembrie, studenții din șase universități din Republica Moldova vor avea posibilitatea să învețe după un nou proiect marca Erasmus+. Este vorba despre un proiect care promovează studiul bazat pe problemă. Studenții ciclului Licență, începând cu anul doi de studii, vor merge în mobilitate academică la una din instituțiile partenere din Uniunea Europeană. Fiecare universitate din Republica Moldova va beneficia de 30 de mobilități pentru studenți, transmite IPN.

În cadrul proiectului au fost re-proiectate șase programe de studii. Domeniile reflectate în respectivele programe se referă la Tehnologiile Informaționale, Drept sau Administrarea Afacerilor. Din fiecare instituție parte la proiect (ASEM, USM, UTM, USMF, USARB, USCH) sunt implicați câte15 profesori.

Profesorul Universității de Stat din Cahul, Andrei Popa, participă la proiect cu programul „Antreprenoriat, Business și a Administrare”. El crede că acest program reușește să schimbe și viziunea cadrelor didactice asupra procesului de predare-învățare, punând în valoare studentul și capacitatea lui de a valorifica cunoștințele.

Mihai Gavriliuc este profesor la USMF și crede că prin intercalarea unui curs pilot în specialitatea „Sănătate Publică” se va reuși demonstrarea viabilității noilor metode de studiu și se va aduce spiritul de reformă și noutăți academice în cadrul întregii universități.

„Una dintre problemele învățământului superior din Moldova este teoretizarea sa excesivă. Scopul proiectului din care noi facem parte este trecerea de la învățământul clasic, teoretizat, unde profesorul este un simplu furnizor de informații, la învățământul în care studenții sunt cei care găsesc adevărurile, sunt cei care studiază, care studiază, care cercetează, găsesc soluții, relaționează, lucrează în grup”, a menționat Ina Odinokaia, lector de la Universitatea de Stat din Bălți.

Cele șase programe de studii vor fi pilotate din 1 septembrie și va dura timp de trei ani, cu predare în limba engleză și română. Bugetul total este de peste 1 milion 540 de mii de euro, din care peste 650 de mii sunt prevăzuți pentru mobilitățile studenților și a personalului.