logo

Studenți din Moldova și România, gata să pună umărul la înfrățirea localităților


https://www.ipn.md/ro/studenti-din-moldova-si-romania-gata-sa-puna-umarul-7967_1096964.html

Mai mulți tineri din Moldova și România, membri ai ligilor studențești, sunt gata să pună umărul la îmbunătățirea acordurilor de colaborare și de înfrățire a comunităților și localităților de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel tineri vor să ușureze sarcina primarilor care vor să aibă o colaborare dincolo de granițe. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Ieronim Ciobanu, vicepreședintele Ligii Studenților din Basarabia, i-a încurajat pe primarii din Republica Moldova să apeleze la ajutorul acestor comunități în cazul în care au o dificultate de a găsi o localitate din România cu care ar vrea să se înfrățească. „Primarii care sunt deschiși să semneze acorduri de înfrățire cu România vor primi sprijinul nostru, dat fiind faptul că avem bazele de date cu primarii din România. Am început să lucrăm cu localitățile din Republica Moldova,care au semnat declarația simbolică de unire. Noi ne asumăm rolul de pețitori care să ajute localitățile de pe ambele maluri ale Prutului să își găsească a doua jumătate. Vom crea o platformă online pentru a facilita aceste înfrățiri între localități, unde se vor regăsi localitățile din România care sunt dispuse pentru a se înfrăți, dar și cele din Republica Moldova”, a declarat Ieronim Ciobanu.

Președintele de onoare al Ligii Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man, spune că este foarte important ca investițiile ce se fac prin intermediul acestor acorduri de colaborare să vină în sprijinul cetățenilor. „De-a lungul timpului, Rusia a ocupat spațiul românesc de 12 ori, lăsând în urmă crime și jaf. Cu toată această ocupație care există și cu agresiunea care se întâmplă în momentul de față în Ucraina, noi vrem să facem tot posibilul, așa cum au făcut-o părinții Marii Uniri, și să avem aportul generației noastre la apropierea celor două maluri ale Prutului”, spune el.

Silvian Emanuel Man atenționează că există unele tentative de a cheltui banii veniți din România pentru comunitățile din Republica Moldova în interese personale, pentru lustruirea imaginii unor oameni politici care vor să se dea pro-europeni, deși nu sunt. „Noi, ca organizație, ca parte a societății civile, am reușit să blocăm anumite finanțări care ar fi trebuit să vină din partea unor oameni politici din România către oameni politici pro-ruși din Republica Moldova. Există acest fenomen când din dragoste față de frații din stânga Prutului oamenii politici din dreapta Prutului nu înțeleg care este contextul politic local sau care sunt anumite realități concrete. Avem acest fenomen absolut neplăcut al unor oameni politici care primesc bani din România, dar în același timp ei înjură contribuabilul român, vorbesc urât de România, iar la diverse evenimente cu caracter public îi tratează pe români ca fasciști, ca naziști, ca ocupanți. În același timp, aceleași personaje nu fac altceva decât să susțină de un an de zile agresiunea rusă în Ucraina. Fondurile care sunt direcționate către aceste persoane, din păcate, în anumite situații nu par să ajungă la beneficiari, adică la cetățenii Republicii Moldova care au nevoie de ele pentru implementarea unor proiecte locale, ci mai degrabă sunt folosite ca metodă de a crea o imagine aparent pro-europeană a unor politicieni pro-ruși din Republica Moldova”, spune președintele de onoare al Ligii Studenților din Iași.

Silvian Emanuel Man  adaugă că există un potențial enorm pentru a conecta comunitățile de pe ambele maluri ale Prutului. „Se pot face înfrățiri între localități, înfrățiri între parohii, înfrățiri între unități școlare. Există fonduri, avem foarte multe primării din România care sunt foarte generoase și pot să aloce fonduri pentru perfecționarea personalului, pot fi programe care să vină în sprijinul tinerilor, pot fi programe dedicate pe niște economice ca persoanele de pe ambele maluri ale Prutului să poată stabili relații de colaborare”, a mai adăugat el.

Conferința de presă se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.