Strugurii de masă din Moldova nu vor deveni un produs competitiv pe pieţele externe, dacă nu vor fi oferiţi în ambalaj, PDBA
https://www.ipn.md/ro/strugurii-de-masa-din-moldova-nu-vor-deveni-un-produs-competitiv-pe-pietele-exte-7966_972685.html
Strugurii de masă din Moldova nu vor deveni un produs competitiv pe pieţele externe, dacă nu vor fi oferiţi în ambalaj, consideră directorul Proiectului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA), Conrad Fritsch, transmite Info-Prim Neo
Fritsch, a precizat joi, 20 noiembrie, în cadrul Forumului Strugurilor de Masă, că printre activităţile ce trebuie întreprinse pentru promovarea producţiei moldoveneşti se numără identificarea soiurilor potrivite pentru piaţa-ţintă, păstrarea şi ambalarea potrivită, dar şi crearea unei serii de loturi demonstrative care pot fi utilizate în calitate de centre de instruire pentru agriculturii din întreaga ţară.
„Exportarea produselor în vrac aşa cum s-a făcut în trecut nu mai este o practică acceptată pe pieţe. Aşa că păstrarea şi ambalarea potrivită a strugurilor de masă trebuie să se conformeze la cererea consumatorilor. Cu toate că ambalajul adaugă la costul de transport a mărfii la piaţă, el aduce şi valoare adiţională, iar rezultatul este un preţ de vânzare mai mare,” explică Conrad Fritsch. În opinia expertului, fără a ambala strugurii de masă destinaţi exportului, R. Moldova nu va fi în stare să facă faţă concurenţei pe pieţele în creştere din Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau pe cele de calitate din UE.
Directorul PDBA a apreciat faptul că Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM) a identificat brandul şi logotipul naţional pe care îl va promova. Potrivit unui studiu realizat de compania Magenta Consulting, o bună parte din consumatorii de pe piaţa strugurilor de masă din Rusia vor ca aceştia să aibă indicat pe ambalaj logo-ul, dar şi să fie certificată calitatea produselor, a menţionat Conrad Fritsch. Principala cerinţă faţă de calitatea strugurilor este aspectul exterior atrăgător, a mai spus expertul.
Producţia mondială de struguri în 2007 a atins 66,3 mln tone, dintre care circa 30% este consumat în stare proaspătă. Conform prognozelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în anul curent recolta de struguri ar putea atinge 700 de mii de tone.
Forumul Strugurilor de Masă a fost organizat de Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol, implementat de către compania CNFA, cu suportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă.