Structura reţelei de spitale publice din Moldova nu contribuie la utilizarea eficientă a banilor alocaţi sistemului de sănătate, constatare
https://www.ipn.md/ro/structura-retelei-de-spitale-publice-din-moldova-nu-contribuie-la-7967_987371.html
Organizaţiile neguvernamentale din domeniul sănătăţii s-au aşteptat ca în acest an să se producă mai multe reforme în domeniu. „În Republica Moldova există premise favorabile pentru consolidarea sistemului de sănătate. Este adoptată Politică Naţională de Sănătate şi Strategia de dezvoltare a sistemului sănătăţii, documente susţinute de partenerii internaţionali de dezvoltare, inclusiv prin asistenţă financiară substanţială”, a declarat la o dezbatere a Consiliului ONG-urilor din Moldova directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), Viorel Soltan, citat de Info-Prim Neo.
Viorel Soltan a menţionat eficienţa redusă a surselor financiare alocate sectorului sănătăţii, în special din cauza structurii iraţionale a reţelei de spitale publice. Problemele eficienţei scăzute sunt cauzate de asigurarea iraţională cu paturi de spital a pacienţilor, dublarea de servicii şi lipsa autonomiei decizionale a managerilor de spitale în gestionarea resurselor.
În spitalele din municipiul Chişinău există cea mai mare dublare de servicii şi o capacitate excesivă de paturi (cca. 53% din toate paturile spitaliceşti din republică). Doar un singur exemplu: Institutul Oncologic din capitală, proiectat cândva pentru toată Uniunea Sovietică, are o capacitate de internare de 1250 de locuri. Necesităţile sunt însă mult mai mici. „Ei spitalizează pacienţi care ar putea fi trataţi în ambulator sau în spitalele din regiune, deoarece vor să obţină mai multe surse de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. În anul 2010, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală administrate de Companie au constituit circa 215 milioane de euro”, a menţionat Viorel Soltan.
Potrivit directorului Centrului PAS, în alte ţări sistemele de sănătate au la bază asistenţa medicală primară, care este mai cost-eficientă. La noi se întâmplă invers. Spitalele consumă 51% din sursele fondului pentru achitarea serviciilor medicale curente în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, iar de serviciile acestora beneficiază 10-15% din populaţie.
„În Republica Moldova este necesar de implementat politici care să asigure că aranjamentele de finanţare oferă motivaţii managerilor instituţiilor medicale pentru organizarea şi furnizarea eficientă a serviciilor medicale. Resursele de finanţare pentru prestatorii de servicii medicale trebuie să fie alocate în baza performanţelor acestora şi necesităţilor populaţiei. Trebuie să fie promovată responsabilitatea şi transparenţa în utilizarea surselor financiare pentru sănătate ”, a spus Viorel Soltan.
Referindu-se la corupţia din sistem, Viorel Soltan a spus că de vină este managerul instituţiei medicale, pentru că acesta poate micşora percepţia corupţiei, dar nu doreşte. „Republica Moldova, dacă vrea să se alinieze la standarde europene trebuie să promoveze valorile comune de solidaritate, echitate şi participare a cetăţenilor în luarea deciziilor despre sănătate”, a conchis directorul Centrului PAS.