Strategia securităţii naţionale nu prevede măsuri de contracarare a riscurilor energetice, APE
https://www.ipn.md/ro/strategia-securitatii-nationale-nu-prevede-masuri-de-contracarare-a-riscurilor-e-7965_973542.html
Strategia securităţii naţionale nu prevede măsuri de contracarare a ameninţărilor energetice, ci doar definiţii de ordin general, constată Andrei Popov, director executiv al Asociaţiei de Politică Externă (APE).
„Citesc două pagini şi dau doar de definiţia riscurilor, în schimb nu văd soluţia la această ameninţare deloc virtuală şi care ne vizează în momentul de faţă”, a declarat Popov la o masă rotundă pentru dezbaterea proiectului strategiei.
Potrivit analistului, prevederile privind securitatea energetică a României şi SUA au doar câte un paragraf, dar conţin soluţii concrete pentru managementul riscurilor energetice. La fel ar trebui să fie şi în cazul Moldovei. „Măsurile care ar trebui să se regăsescă în strategie ar putea fi racordarea la sistemul energetic românesc, acumularea de rezerve, asigurarea convertibilităţii la păcură etc.”, a spus Popov.
El s-a arătat surprins de decizia autorităţilor de la Chişinău de a procura, de la 1 ianuarie curent, energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, renunţând la importurile din Ucraina. „În opinia mea, este încălcată litera Concepţiei securităţii naţionale. În loc să diversificăm sursele, ne întărim dependenţa de o singură piaţă, în condiţiile în care concepţia deja adoptată a strategiei interzice acest lucru”, a mai spus directorul executiv al APE.
Proiectul Strategiei securităţii naţionale a fost propusă pentru discuţii publice la 31 decembrie 2008. Guvernul a publicat proiectul pe site-ul său pe Internet (www.gov.md). Propunerile pot fi expediate până la data de 19 ianuarie pe adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.