logo

Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător, aprobată


https://www.ipn.md/ro/strategia-reformei-cadrului-de-reglementare-a-activitatii-de-intreprinzator-apro-7966_1006695.html

Guvernul a aprobat în prima şedinţă tematică închisă, care s-a desfăşurat sâmbătă, 20 iulie, la Holercani, Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020. Strategia se bazează pe trei obiective principale: dezvoltarea unui sistem de reglementare a facilitaţilor; dezvoltarea stimulentelor pentru implementarea efectivă a reformelor; îmbunătăţirea comunicării şi creşterea participării părţilor interesate în reforme, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, noua strategie vine să schimbe filosofia reformelor anterioare, accentul fiind pus pe  dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi competitivitate. Totodată, strategia are drept scop promovarea unui sistem de reglementare mai inteligent, ceea ce înseamnă reguli mai clare de joc, flexibilitate de aplicare a inovaţiilor şi standardelor de performanţă pentru mediul de afaceri.

Obiectivele specifice ale strategiei ţintesc optimizarea cadrului de reglementare şi a procedurilor administrative, prin modernizarea serviciilor publice, eficientizarea interacţiunii şi interoperabilităţii instituţiilor de stat, în special în procesarea şi schimbul de informaţii. În acest scop Guvernul intenţionează să utilizeze pe larg infrastructura de servicii electronice sectoriale creată cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

În aceeaşi şedinţă, executivul a  discutat Planul de acţiuni privind dezvoltarea mediului de afaceri în perioada 2013-2014.documentul va fi supus dezbaterilor în cadrul unor consultări cu reprezentanţii  businessului în perioada imediat următoare.

Şedinţa de sâmbătă a Guvernului a fost prima din cele cinci şedinţe tematice la care vor fi examinate chestiuni importante pentru pentru dezvoltarea  economică a ţării.