logo

Strategia de reformă a sectorului justiţiei stagnează de mai bine de un an, ONG-uri


https://www.ipn.md/ro/strategia-de-reforma-a-sectorului-justitiei-stagneaza-de-mai-bine-de-un-an-ong-u-7967_1020915.html

Până la finele anului 2016, Republica Moldova trebuie să depună eforturi maxime pentru implementarea cu succes a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, care stagnează de mai bine de un an. Îndemnul vine din partea reprezentanţilor mai multor organizaţii non-guvernamentale, care au reflectat joi, 18 iunie, într-o conferinţă de presă, asupra unor propuneri de modificare a legislaţiei în domeniul justiţiei, transmite IPN.

Propunerile au fost lansate de Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc – o iniţiativă a judecătorilor care s-au angajat să contribuie activ la reformarea sistemului. Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a spune că o parte din propunerile judecătorilor contravin Strategiei de reformă a sectorului judiciar,  care este un document de politici publice de care trebuie să se ghideze toţi factorii de decizie din sectorul justiţiei.

ONG-urile susţin integral doar propunerea magistraţilor de a prevedea în lege posibilitatea de a încadra în statele de personal ale Institutului Naţional de Justiţie a formatorilor din ţările membre ale Uniunii Europene. Alte 5 propuneri sunt susţinute de principiu, dar nu în forma şi nu cu conţinutul propus de magistraţi. Acestea se referă la revizuirea jurisdicţiei Curţii de Apel Chişinău, crearea unei comisii permanente pentru supravegherea executării hotărârilor judecătoreşti, reorganizarea inspecţiei judiciare, obligarea judecătorului de a media şi reducerea imunităţii judecătorilor.

„Suntem încântaţi de faptul că pe lângă Guvern se mai găsesc grupuri de interese care să vină cu iniţiative legislative, dar pe de altă parte, este necesară o elaborare profesionistă a acestor politici publice, prin efectuarea unor studii, analiza situaţiei existente, o analiză a cost-eficienţei”, a notat preşedintele Alianţei Anticorupţie, Olga Bîtcă.

Membrii ONG-urilor susţin că ar fi nevoie deocamdată să se renunţe la anumite iniţiative sau să se revină la ele mai târziu, dar într-un alt format.  Printre ONG-urile care susţin această poziţie se numără Amnesty International – Moldova, „Promo-LEX”, Asociaţia pentru democraţie participativă (ADEPT), Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociaţia pentru Politică Externă etc. , în total 18 ONG-uri.