logo

Strategia de dezvoltare a societăţii civile s-a realizat în proporţie de 15%, CNP


https://www.ipn.md/ro/strategia-de-dezvoltare-a-societatii-civile-s-a-realizat-in-7967_1012382.html

Guvernarea a reuşit să realizeze 15% din Strategia de reformare a societăţii civile pentru perioada 2012-2015 – constată vicepreşedintele Consiliului Naţional de Participare (CNP), Antoniţa Fonari. Pe de altă parte, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, spune că autorităţile au intensificat colaborarea cu societatea civilă, iar evaluarea privind implementarea strategiei trebuie făcută de experţi independenţi. Marţi, 29 aprilie, la Chişinău s-a desfăşurat conferinţa anuală Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, transmite IPN.

„Din păcate, suntem la etapa în care trebuie să justificăm de ce nu am realizat anumite lucruri. Integrarea europeană nu este posibilă dacă nu există societate civilă activă, dacă nu există transparenţă, fără ca cetăţenii să poată să contribuie, inclusiv cu cele 2% din impozitul deja plătit statului”, a remarcat Antoniţa Fonari.

Vicepreşedintele CNP a spus că la capitolul transparenţă s-a avansat, însă continuă practica introducerii pe ordinea de zi a Guvernului a proiectelor care nu au fost supuse dezbatelor publice. Antoniţa Fonari a mai spus că societatea trebuie să poată să susţină organizaţiile neguvernamentale, făcând referire la cele 2% din impozitele plătite statului, care pot fi direcţionate spre sectorul neguvernamental. „Da, noi avem persoane care muncesc voluntar, dar aceşti voluntari trebuie să primească bani de drum şi, dacă muncesc toată ziua, cel puţin un pachet minim de alimentaţie, iar aceasta înseamnă cheltuieli”, a specificat Antoniţa Fonari.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a menţionat pentru jurnalişti că anul trecut 47% din propunerile societăţii civile au fost acceptate de către Parlament. Un exemplu elocvent este adoptarea Legii avocatului poporului, care a fost contestată de către societatea civilă şi revotată cu propunerile acesteia.

La deschiderea conferinţei, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că pe parcursul anului trecut s-a majorat numărul recomandărilor din partea societăţii civile privind procesul legislativ. De asemenea, oficialul a menţionat că societatea civilă a avut un rol pozitiv şi în depăşirea crizei politice din ţară.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, prezent la eveniment, a remarcat că Acordul de Asociere cu UE poate fi implementat doar prin implicarea activă a autorităţilor şi societăţii civile. Ambasadorul consideră că o ţară va obţine succes doar atunci când consolidează eforturile Parlamentului, Guvernului şi societăţii civile.