Strategia de descentralizare va asigura respectarea drepturilor omului şi egalitatea de gen, consultări
https://www.ipn.md/ro/strategia-de-descentralizare-va-asigura-respectarea-drepturilor-omului-si-egalit-7967_992147.html
Strategia Naţională de Descentralizare este formulată prin prisma abordării bazate pe drepturile omului şi egalitatea de gen, ceea ce reprezintă o noutate importantă. Despre aceasta s-a discutat în cadrul atelierelor de consultare a autorităţilor locale şi centrale privind proiectul strategiei, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul desfăşurării atelierelor, la care au participat şi autorităţile centrale, Victoria Cujba din cadrul Cancelariei de Stat, Direcţia politici de descentralizare, a declarat că Guvernul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminate, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării.
Victoria Cujba a mai subliniat că pentru implementarea strategiei se propun acţiuni pe etape: se prevede elaborarea foilor de parcurs sectoriale pe domenii concrete, pasibile descentralizării, cu asigurarea unei autonomii locale autentice. În acest sens, este consultată şi opinia reprezentanţilor autorităţilor publice locale (APL), societăţii civile şi diferitor grupuri-ţintă. „La finele consultărilor vom întocmi o sinteză a tuturor propunerilor, pe care le vom analiza minuţios pentru a fi înserate în proiectul final”, a mai spus Victoria Cujba.
Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale (CALM), organizaţie neguvernamentală care promovează drepturile şi interesele legitime ale tuturor autorităţilor locale din Republica Moldova, a menţionat că va fi construită o platformă de dialog şi acţiuni comune, îndreptate spre promovarea descentralizării în interesul public. De asemenea, vor fi iniţiate relaţii de parteneriat cu societatea civilă şi organizaţiile internaţionale într-un mod care generează susţinerea lor în înfruntarea provocărilor în construirea administraţiei locale moderne. Viorel Furdui a mai spus că scopul final al reformei de descentralizare trebuie să fie asigurarea unei autonomii locale veritabile şi asigurarea populaţiei cu servicii publice de calitate.
Participanţii la atelier au dezbătut conţinutul proiectului strategiei pe domenii de intervenţii, au discutat cadrul instituţional, etapele de implementare, impactul descentralizării, dar şi Planul de Acţiuni pentru implementarea strategiei în grupuri de lucru, într-un mod interactiv.
Proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare a fost elaborat în cadrul grupurilor de lucru pentru descentralizare, constituite de Comisia paritară, cu suportul partenerilor de dezvoltare, reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale, societăţii civile, mediului academic şi ştiinţific.
Cea dea doua etapă a atelierelor de consultare se desfăşoară, începând cu 2 august, timp de două săptămâni, în mai multe localităţi din Republica Moldova.