logo

STOP-FALS: F-16 românești NU zboară în direcția Odesei


https://www.ipn.md/ro/stop-fals-f-16-romanesti-nu-zboara-in-directia-7978_1105141.html

Aeronavele F-16 de la baza aeriană Fetești, transferate Ucrainei de către țări din NATO, nu au efectuat „zboruri de probă în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor”, dezavuează defenceromania.ro falsuri pe Telegram, care mai afirmă „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia, notează IPN.

La fel de false sunt și așa-zisele „informații oficiale” incluse în același mesaj privind aeronavele F-16 transferate în Baza 86 Aeriană Borcea. Tehnica primită din Regatul Țărilor de Jos e folosită nu pentru executarea unor misiuni de luptă, ci pentru pregătirea piloților militari români, nu și ucraineni, afirmă sursa citată.

Făcătura propagandistică de pe Telegram e însoțită de o imagine (marcajul „stop-fals” aplicat de redacție), și ea cu mesaje false și provocatoare: țara vecină e calificată drept „așa-numita Ucraina”, iar peste conturul hărții țării Republicii Moldova sunt aruncate săgeți care sugerează survolarea spațiului aerian în cadrul unor acțiuni militare, inexistente, de fapt.

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.

De la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană și al celor de Poliție Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO.

Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacității de reacție și descurajării unor posibile acțiuni ostile.