logo

Ştirile la TRM au devenit „înghiţibile”, APEL


https://www.ipn.md/ro/stirile-la-trm-au-devenit-inghitibile-apel-7967_1004695.html

Compania publică „Teleradio-Moldova” (TRM) nu a respectat în totalitate prevederile caietului de sarcini pentru anul 2012, arată un raport de monitorizare realizat de Asociaţia Presei Electronice (APEL). Potrivit experţilor APEL, în următorii 3 ani TRM urmează să recupereze din decalaj, prin accelerarea ritmului de realizare a activităţilor esenţiale, transmite IPN.

Aneta Gonţa, expert în proiectul de monitorizare, a spus că, deşi compania a realizat în mare parte obiectivele fixate pentru anul 2012, au fost observate şi unele nereguli. „Unele prevederi fie că nu au fost realizate, fie au fost realizate parţial. Alte activităţi au fost realizate, însă nu au fost prevăzute nici în caietul de sarcini, nici în raportul de activitate pentru anul 2012”, a subliniat Aneta Gonţa, la o conferinţă de presă.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Presei Electronice, Ion Bunduchi, în anul 2012 „Teleradio-Moldova” nu a reuşit să fortifice suficient relaţia cu producătorii independenţi autohtoni. Instituţia a pierdut astfel o oportunitate în  a-şi fortifica independenţa editorială şi de a diversifica produsul oferit. Expertul a recomandat instituţiei să ofere o atenţie sporită la dezvoltarea parteneriatelor cu producătorii independenţi autohtoni şi să nu posteze produse mediatice donate doar pentru a acoperi grila de emisie. „Am observat câteva co-producţii cu organele de stat. Acest lucru nu le sporeşte independenţa”, a subliniat Ion Bunduchi.

Expertul a mai spus că APEL monitorizează ani la rând situaţia la TRM, iar odată cu schimbarea administraţiei, au apărut modificări în calitatea ştirilor puse pe post. „Ne-am axat aproape de fiecare dată pe conţinut, care trezea mari semne de întrebare şi de fiecare dată spuneam că „Teleradio-Moldova”, mai ales în ediţiile de ştiri, mai mult manipulează decât informează. Actuala administraţie însă a investit în ştiri, şi la radio, şi la televiziune. Primul segment reformat au fost ştirile ediţiilor de actualităţi, care au devenit „înghiţibile””, a spus directorul executiv al APEL.

Experţii au recomandat instituţiei să fortifice promptitudinea, calitatea şi operativitatea, care, potrivit lor, lasă de dorit atât la postul de televiziune Moldova1, cât şi la Radio Moldova. O altă recomandare către TRM este să mărească numărul de angajaţi şi să implementeze un nou sistem de salarizare. Cât priveşte caietul de sarcini, acesta trebuie să conţină obiective măsurabile, iar raportul de activitate să coincidă cu activităţile efectuate.

Acesta este al IV-a raport de monitorizare a activităţii IPNA „Teleradio-Moldova” de către APEL, organizaţie neguvernamentală care îşi propune să contribuie la dezvoltarea audiovizualului din Moldova în baza practicilor democratice.