logo

Stereotipurile și percepțiile cu privire la rolurile de gen se atenuează, CPD


https://www.ipn.md/ro/stereotipurile-si-perceptiile-cu-privire-la-rolurile-de-gen-7967_1085225.html

Chiar dacă problema stereotipurilor de gen este una semnificativă, în Moldova se atestă o tendință robustă de atenuare a acestora. Spre exemplu, în anul 2009, 32% din cetățeni considerau că femeile erau mai puțin capabile și nu pot ocupa funcții de conducere, în anul 2018, această ponderea a scăzut la 19%, iar în anul 2021 (în perioada campaniei electorale) această pondere a scăzut la 12%. Această tendință este valabilă pentru toate stereotipurile de gen, cum ar fi cele legate de rolurile de îngrijire sau rolurile tradiționale ale bărbaților. Concluziile se conțin într-o analiză prezentată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Începând cu anul 2009, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare calculează anual Indexul Egalității de Gen. Acest index, măsoară nivelul egalității de gen utilizând un punctaj care variază de la 0 (lipsă totală de egalitate de gen) la 100 (egalitate deplină a egalității de gen). Indexul este calculat pentru șase arii strategice, printre care și stereotipurile și rolurile de gen.



Analiza denotă progresul din perioada anilor 2009-2021 atât pentru Indexul Egalității de Gen cât și pentru Sub-Indexul cu privire la Stereotipuri și Roluri de Gen. Încet, dar sigur, cetățenii și cetățenele din Moldova devin mai progresivi și mai puțin influențați de stereotipurile de gen.

Totodată, preferințele cu privire la reprezentarea bărbaților în poziții elective se atenuează. Chiar dacă în continuare există o parte relevantă a cetățenilor care ar prefera un bărbat pentru funcții elective la nivel local și național, acestea au tins să se reducă în ultimii 15 ani. În anul 2006, 32% din cetățeni ar fi preferat un bărbat pentru funcția de deputat. În anul 2021, această pondere a scăzut la 19%. Preferințele pentru un bărbat de a fi ales la președinție erau împărtășite de 50% din populație. Proporția a scăzut la 29% în anul 2021.