logo

Ştefan Vlas: Pentru cetățeni va fi dificil să identifice cel mai destoinic candidat care să îi reprezinte


https://www.ipn.md/ro/stefan-vlas-pentru-cetateni-va-fi-dificil-sa-identifice-cel-mai-destoinic-candid-7965_1029782.html

Pentru cetățenii Republicii Moldova va fi extrem de dificil să identifice cel mai destoinic candidat care să îi reprezinte. Aceasta pentru că Moldova se află într-o perioadă de tensiune enormă în societate. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Liberal, Ștefan Vlas, în cadrul dezbaterii publice electorale „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor parlamentare” din seria „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, organizată de Agenţia IPN.

Potrivit deputatului, în urma jafului secolului, cetățenii au disperat, nu mai au încredere în actuala clasă politică. În opinia lui, majoritatea parlamentară care și-a asumat continuarea cursului european face tot posibilul ca să le readucă încrederea cetățenilor, să folosească toate pârghiile statale pentru a menține stabilitatea în stat și pentru ca țara să se dezvolte în continuare.

Electoratul trebuie să vadă unde mergem după alegerile prezidențiale. În acest caz, contează foarte mult poziția președintelui. „Cetățenii trebuie să aprecieze clar ce vor în continuare, care va fi cursul țării. Candidații se împart, practic, în cei care pur și simplu vor să devină președinte și cei care vor să schimbe ceva, vor să schimbe vectorul țării”, spune Ștefan Vlas.

În funcția de președinte Ștefan Vlas vede o candidatură puternică, bătăioasă vocea căruia să fie auzită atât în popor, cât și în Parlament și în toate structurile statale. „Trebuie să aibă punctul său de vedere și să insiste în faţa tuturor autorităților statului ca lucrurile să meargă spre bine”, a declarat deputatul.

De asemenea, Ștefan Vlas nu exclude că între președinte, Guvern și Parlament ar putea să apară „bătălii” pentru că totul depinde de ce candidat va fi ales de către popor. „Dacă va fi ales un candidat mai loial, mai laș, bineînțeles că aceste „bătălii” nu vor exista, va merge totul așa cum este și nu se va schimba nimic. În cazul în care ajunge o candidatură puternică, un caracter în forță , atunci posibil aceste „bătălii” să apară din nou”, a afirmat deputatul PL.

În opinia deputatului, viitorului președinte îi va fi dificil să conducă în Republica Moldova pentru că întotdeauna a fost dificil în guvernările care s-au perindat în ultimii ani, dar mai ales în conjunctura care s-a format în ultimul timp. Președintele nu are împuternicirile necesare pentru a avea „mână de fier” prin lege pentru a impune instituțiile statului să lucreze anume în beneficiul cetățeanului. „Noi vedem că regulă în țară va fi atunci când țara va fi reîntregită”, susține Ștefan Vlas.

Potrivit lui, indiferent care dintre pretendenți va fi ales, este important ca acesta să fie recunoscut și toate instituțiile statului să conlucreze cu el pentru că de dânsul depinde foarte mult stabilitatea în țară. „Mizez pe o campanie cât se poate de corectă, să fie desfășurată în modul cum ar trebui să fie, fără cumpărări şi vânzări”, a spus deputatul.

Dezbaterile publice de miercuri, 21 septembrie, sunt la a 60-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.