Ştefan Urâtu: În structurile statale de la Chişinău există forţe care promovează interesele regimului neconstituţional de la Tiraspol
https://www.ipn.md/ro/stefan-uratu-in-structurile-statale-de-la-chisinau-exista-forte-care-promoveaza--7965_963861.html
Atât în structurile statale de la Chişinău, cât şi în sectorul neguvernamental şi în partide politice există forţe, care fie direct promovează interesele regimului neconstituţional de la Tiraspol, fie sunt manipulate de asemenea forţe, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Ştefan Urâtu.
Referindu-se la propunerea făcută acum o săptămână de deputatul Oleg Serebrian de a crea o comisie pentru analiza greşelilor şi actelor de trădare comise în războiul din 1992, Urâtu a apreciat-o drept „rezonabilă”, dar oarecum întârziată, de natură să devină o „vânătoare de fantome”. „Mult mai important mi se pare ca acum să constituim o comisie care să elucideze cine tergiversează soluţionarea crizei transnistrene, cine reduce le zero eforturile depuse”, susţine Urâtu.
„Sunt convins că, dacă ne vom axa doar pe evenimentele produse în 1992, vom scăpa din vedere ceea ce se întâmplă azi şi va trebui să revenim la aceasta peste alţi 10-15 ani, când va fi prea târziu”, a mai declarat sursa citată.
Deputatul PSL Oleg Serebrian a propus crearea unei comisii care să audieze un şir de demnitari de prim rang din conducerea de atunci a RM, inclusiv şeful statului Mircea Snegur, consilierii acestuia pe probleme de securitate şi apărare, şeful Guvernului, miniştrii de Externe, Interne, precum şi pe responsabilii militari de la acea oră. „Poporul trebuie să-şi cunoască eroii, dar şi trădătorii, iar lipsa de lumină în dosarul transnistrean face ca, deseori, eroii şi trădătorii să fie puşi în acelaşi ambalaj”, a declarat Serebrian. Potrivit deputatului, nu încape nici o îndoială faptul că marile erori comise în perioada conflictului, dar şi în cea următoare s-au produs nu doar din incompetenţă, ci şi din rea-voinţă. „Conflictul de pe Nistru a fost o mare trădare, dimensiunea căreia nu este cunoscută nici până în prezent”, a mai declarat sursa citată.
La 2 martie curent, s-au împlinit 15 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. Potrivit unor date, în timpul acestuia şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, alte circa 40 fiind date dispărute. Din 1992 până în prezent, în urma rănilor, au mai decedat 250 de veterani, alţi 350 fiind invalizi.