logo

Ștefan Gligor: Mediatizarea și partenerii de dezvoltare pot ajuta în cazul unui sistem capturat


https://www.ipn.md/ro/stefan-gligor-mediatizarea-si-partenerii-de-dezvoltare-pot-ajuta-8004_1074317.html

Avocatul Ștefan Gligor susține că atunci când o persoană, implicată în dosar politic la comandă, se pomenește în fața unui sistem, în care toate ramurile puterii de stat sunt complici, șansa sa nu este doar în procedurile juridice cât mai corecte. „Da, acestea sunt foarte importante și trebuie urmate impecabil, ca să lași sistemului o șansă de manevră foarte mică. Dar șansa persoanei este în presiunea publică, în mediatizarea cazului și presiunea exercitată de partenerii de dezvoltare asupra instituțiilor de stat, care sunt subordonate în realitate unui grup criminal organizat”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice: „Dosarele penale „politice”: personaje, metode, scopuri, consecințe”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ștefan Gligor a declarat că, în cazul dosarelor instrumentate la comandă, este  vorba despre „un sistem închis – ofițerul de urmărire penală lucrează cu procurorul. Procurorul are relații foarte bune cu judecătorul de instrucție, care le autorizează anumite măsuri”. „Ce înseamnă asta? Dacă trebuie pe cineva să aresteze sau să audieze, ei lucrează în tandem cu judecătorii de instrucție. Și în momentul în care s-a dat o indicație în privința unei persoane de rând, fără o vizibilitate sau în cazul lipsei de atenție a societății, este greu să te aperi”, menționează avocatul.

Potrivit lui, în cazul unui atac raider, dosar la comandă sau pur politic, poate funcționa doar o schemă din trei componente de apărare. „Unu: Este vorba despre partea juridică care trebuie să fie făcută impecabil, cu respectarea termenelor, cu obiecții și cu contestații la toate fazele și în conformitate cu normele procesual-penale. Doi: Atragerea mass-mediei pentru a focaliza atenția societății asupra ilegalităților care se comit. Și trei: Atragerea atenției partenerilor de dezvoltare asupra aspectelor care țin de cazul respectiv. Dacă este vorba despre încălcarea drepturilor omului, abuz în activitatea acestor organe de urmărire penală sau este vorba despre o schemă de delapidare sau atac raider, doar prin cumulul acestor trei factori pot exista roade într-un stat capturat”, opinează Ștefan Gligor.

Avocatul afirmă că în experiența sa a lucrat împotriva cazurilor de atac raider, orchestrate din umbră de oameni în jurul căror se trâmbițează foarte mult în prezent. Acesta spune că a fost în situații în care trimiți demersuri pe numele procurorului general, al directorului CNA, în adresa Consiliului Suprem de Securitate și pui pe masă acte care confirmă cum se face un atac raider, cum se expropriază bunurile, însă toată lumea se face că plouă. „Și atunci înțelegi că în fața ta este o mașinărie în care nu există marjă de manevră, nu ai la cine apela”, spune Ștefan Gligor.

Potrivit lui, dacă ajungi într-o astfel de mașinărie - atac raider, expropriere etc. -  cele trei elemente de apărare trebuie să fie strategia de bază. În opinia sa, fără informarea societății, fără să obții societatea de partea ta, este greu să-ți faci dreptate. Avocatul susține că, în cazul în care, de exemplu, un procuror emite un act procesual absolut ilegal, bazat pe probe și mărturii false, în adresarea expediată procurorului ierarhic superior, trebuie indicate și ambasadele acreditate în țară, fiindu-le expediată o copie a demersului. „În aceste condiții, procurorul gândește de zece ori înainte de a acționa, pentru că este conștient de o informare largă despre caz. Desigur, nu funcționează întotdeauna. Atunci când era vorba de atacul raider împotriva deținătorilor acțiunilor din sistemul bancar, din unele bănci, ei scuipau și pe asta, pentru că interesul era foarte mare și banii care erau în joc erau enormi. Dar asta, în opinia mea, este unica strategie și presa independentă joacă un rol imens”, a declarat Ștefan Gligor.

Avocatul afirmă că în urma schemelor implementate în Moldova de grupuri criminale organizate internaționale, au fost politizate instituțiile statului, proces care mai degrabă trebuie numit de criminalizare a instituțiilor respective. Potrivit lui, toate aceste acțiuni de criminalizare, care au avut loc decenii la rând, au generat costuri, care în timp se poate măsura cu 10-12 ani de progres, stabilitate, democratizare ratate. „Respectiv, în aceste condiții, Republica Moldova este azi încă în anii 90 ai secolului trecut, în cel mai bun caz, la etapa anului 2000. În termeni de pierderi materiale, generate de coruperea și subordonarea instituțiilor statului intereselor grupărilor criminale, acestea se cifrează la sute de miliarde de euro. Dacă nu ar fi fost toate aceste pierderi, Republica Moldova ar fi fost un alt stat, poate chiar candidat la aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Ștefan Gligor.

Dezbaterile „Dosarele penale „politice”: personaje, metode, scopuri, consecințe” sunt ediția a 140-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.