logo

Ștefan Gligor: Esența acțiunilor din Parlament este crearea unei majorități de oligarhizare


https://www.ipn.md/ro/stefan-gligor-esenta-actiunilor-din-parlament-este-crearea-unei-7978_1078148.html

Transferarea Serviciului de Securitate și Informații din subordinea Președinției în controlul deputaților este un act prin care guvernarea a încercat să umbrească oficializarea coaliției de guvernare dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Politic Șor și deputații platformei parlamentare Pentru Moldova. Opinia aparține avocatul și expertul în politici publice Ștefan Gligor, notează IPN.

„SIS este parte dintr-un proiect de enervare a societății și de distragere a atenției societății de la cel mai important lucru care s-a întâmplat în Parlament: crearea unei majorități parlamentare de oligarhizare a Republicii Moldova”, a declarat Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

De asemenea, expertul în politici publice consideră că SIS-ul ca instituție este slab, însă reprezintă o sursă de informații pentru Igor Dodon.

„Serviciul de Informații și Securitate în forma în care este, o formă foarte slabă, este un instrument de informație. Este un instrument care raportează președintelui Republicii Moldova, cel puțin a raportat până la ziua de astăzi. Dumnealui este mult prea viciat și mult prea expus pentru ca să-și asume astfel de riscuri și pentru a nu-și complica prea tare viața, a decis să-l păstreze”, a adăugat comentatorul.

Totodată, Ștefan Gligor este de părerea că transferarea SIS-ului în subordinea Parlamentului este nu doar în interesul lui Igor Dodon, dar și al altor jucători politici. „Eu cred că SIS este important nu doar pentru Igor Dodon, SIS este important și pentru fracțiunea Partidului Socialiștilor și pentru Platforma Pentru Moldova, compusă din fracțiunea Șor și jumătate din fracțiunea Pro Moldova”.

Joi, 3 decembrie, proiectul de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate trece din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului a fost votat în două lecturi. Proiectul a fost susținut de deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Partidului Șor, în timp ce opoziția a protesta vehement în ședința în plen.