logo

Ștefan Gligor, despre vaccinare: Moldova e un stat bazat pe cumătrism, dar totul are limită


https://www.ipn.md/ro/stefan-gligor-despre-vaccinare-moldova-e-un-stat-bazat-7965_1080797.html

Ștefan Gligor, președinte al Partidului Schimbării, cel care a semnalat primul caz de încălcare a planului național de vaccinare contra coronavirusului, spune că știa că Republica Moldova este un stat bazat pe cumătrism, dar „totul are o limită”, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ștefan Gligor susține că din start au existat bănuieli că, la un moment dat, din vaccinurile alocate medicilor și personalului medical vor fi utilizate pentru vaccinarea șefilor, rudelor lor, oamenilor de afaceri etc. fapt care, spre regret, s-a dovedit a fi adevărat. În opinia lui Ștefan Gligor, prima concluzie și primul efect, cel mai important al acestei descoperiri nefaste, este să facem așa ca să nu se mai repete. Aceste 700-800 de persoane nu sunt critice pentru procesul de vaccinare, dar, în același timp, este important să tragem concluziile. Organele de anchetă, procuratura, ar trebui să facă un control în acest sens și să vadă exact, să stabilească gradul de răspundere.

„Eu știu, inclusiv am informații din raioanele de nord, despre faptul că s-a cerut, de exemplu, Pfizer numai 222 de doze în cazul raionului Edineț sau în cazul altor raioane ca să mai rămână loc pentru 200 de doze de Sputnik V, atunci când va ajunge în țară Sputnik V și acest lucru se face pentru ca Partidul Socialiștilor, care stă foarte bine la nord, să aibă posibilitate să-și facă PR. Și ați văzut că au introdus stare de urgență și primul lucru pe care l-a făcut Dodon, a plecat în Rusia și a negociat 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Și atunci când îți dai seama că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon își fac PR politic pe viața și pe moartea oamenilor, înțelegi cât de mizerabil este sistemul. Ăștia trebuie dați la gunoi”, a declarat acesta.

Politicianul consideră că, în contextul unei procuraturi inapte, care nu penalizează aceste cazuri, soluția este exclusiv organizarea alegerilor parlamentare anticipate, oricât ar costa, și alegerea unui parlament integru, a unei majorități integre, care va numi un guvern profesionist care se va apuca de treabă.

În opinia sa, pe lângă vaccinarea grupurilor de risc primare, ar fi nevoie și de popularizarea procesului de vaccinare, pentru că există o campanie întreagă de discreditare a vaccinării, la care nu a existat nicio reacție.

De asemenea, Ștefan Gligor a criticat măsurile aplicate ca urmare a introducerii stării de urgență, calificându-le ca „o ofensă și o umilință”. În opinia sa, măsurile respective puteau fi adoptate de către Comisia Extraordinară în Sănătate Publică și nu era nevoie de niciun fel de stare de urgență.