logo

Statutul incert al regiuni transnistrene împiedică dezvoltarea ONG-urilor, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/statutul-incert-al-regiuni-transnistrene-impiedica-dezvoltarea-ong-urilor-declar-7978_1005735.html

Statutul incert al regiuni transnistrene împiedică dezvoltarea ONG-urilor, notează Ion Manole, director executiv „Promo-LEX”, asociaţie obştească care, timp de 7 ani, a consultat gratuit mai multe zeci de organizaţii neguvernamentale din stânga Nistrului, inclusiv în cadrul proiectului „Centrul de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria”, finanţat de National Endowment for Democracy.

Solicitat de IPN, Ion Manole a menţionat că problemele principale ale ONG-urilor din stânga Nistrului ţin de lipsa cadrelor calificate, lipsa donatorilor, dar şi durabilitatea redusă a proiectelor implementate. Un accent important în activitatea acestor organizaţii este pus pe respectarea drepturilor omului, însă rezultatele sunt deseori influenţate de situaţia politică din regiunea transnistreană.

„Am simţit necesitatea dezvoltării sectorului neguvernamental, am înţeles că, fără o societate civilă viabilă, nu vom putea să promovăm respectarea drepturilor omului”, a menţionat directorul „Promo-LEX” explicând interesul pentru ONG-urile din stânga Nistrului. Din 2007, când a început proiectul „Centrul de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria”, au fost organizate 3 forumuri cu participarea ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar în această perioadă sute de organizaţii din regiunea transnistreană au fost ajutate să facă cunoştinţă direct cu potenţiali donatori.

Ion Manole a mai spus că donatorii vor să primească asigurări că banii pe care îi vor oferi vor fi cheltuiţi eficient şi cât mai mulţi beneficiari vor avea acces la serviciile implementate. Asistenţa oferită ţine de dezvoltarea capacităţilor organizaţionale, scrierea proiectelor şi altă asistenţă pentru dezvoltare. Ion Manole a specificat că sunt înregistrate şi unele rezultate, însă nu atât cât şi-ar dori.