logo

Statul va procura pentru a vinde mai apoi acțiunile Moldindconbank


https://www.ipn.md/ro/statul-va-procura-pentru-a-vinde-mai-apoi-actiunile-moldindconbank-7966_1046721.html

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract pentru cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank”. Pachetul de 63,89% acțiuni va fi cumpărat de către Agenția Proprietății Publice la un preț de peste 760 de milioane de lei, transmite IPN.

După procurarea pachetului de acțiuni, Agenția Proprietății Publice îl va expune la vânzare ca un pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. Urmează să fie asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori, care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

Potrivit autorităților, decizia de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise de BC „Moldindconbank” va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. Banii alocați de Guvern vor fi recuperați de la investitor.

Aceeași procedură a fost aplicată în 2018 în cazul unui pachet de acțiuni al „Moldova-Agroindbank”. Tranzacționarea prin  intermediul procurării de către stat a acțiunilor oferă mai multe garanții potențialilor investitori.

O companie europeană, DOVERIE UNITED HOLDING AD, și-a manifestat recent interesul să procure acțiunile „Moldindconbank”, dar la licitație pot participa și alți potențiali investitori.