logo

Statul va împrumuta bani pentru modernizarea drumurilor regionale și a punctelor de frontieră


https://www.ipn.md/ro/statul-va-imprumuta-bani-pentru-modernizarea-drumurilor-regionale-si-7966_1103426.html

Republica Moldova va contracta împrumuturi pentru a finanța lucrări de modernizare a drumurilor regionale prioritare, dar și pentru investiții în siguranța rutieră. La fel, banii vor fi utilizați pentru modernizarea și construcția punctelor de frontieră Giurgiulești, Leușeni, Ungheni, dar și pentru construcția și modernizarea drumurilor de acces către punctele de frontieră, transmite IPN.

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Acordului de Finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Acordul de împrumut cu BIRD are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 100 milioane de dolari, iar Acordul de Finanțare cu AID are drept scop contractarea unui împrumut în valoare de 5,9 milioane de dolari pentru implementarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”

Printre drumurile regionale selectate pentru modernizare se numără coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Varnița-Ocolina-M2 cu o lungime de 35 de kilometri, dar și coridorul 8.1 și coridorul 8.2 – Cornești-Boghenii Noi – Napadeni-M5(G88) cu o lungime de 33 de kilometri. De asemenea, va fi modernizat coridorul 24 - R34-Ciobălaccia-Tărtaul-R56-Baimaclia-Enichioi-R37 cu o lungime de 43 de kilometri.

Acordul prevede și o cofinanțare a Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” din partea Guvernului Republicii Moldova, estimată la 64,02 milioane de dolari, care se propune a fi acoperită din mijloacele Fondului rutier, proporțional pe toată durata de implementare a acestuia, estimativ 12,8 milioane de dolari pe an.

„Implementarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” va aduce beneficii de ordin economic prin îmbunătățirea stării și calității rețelei drumurilor, punctelor de frontieră, prin reducerea costurilor transportului rutier pentru utilizatorii drumurilor și reducerea timpului de așteptare în punctele de frontieră”, precizează Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.