logo

Statul trebuie să achite nouă mii de euro într-un caz de viol


https://www.ipn.md/ro/statul-trebuie-sa-achite-noua-mii-de-euro-intr-7967_1079219.html

Statul trebuie să achite 7 500 de euro, prejudiciu material și moral, într-un caz de viol al unei minore din orașul Bender. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie prin care a aprobat acordul de reglementare amiabilă a cauzei, semnat între reprezentanții reclamantei și Guvern. De asemenea, statul a fost obligat să achite și suma de 1 500 de euro pentru cheltuielile de reprezentare în fața CEDO, transmite IPN.

Asociația Promo-LEX, avocații căreia au reprezentat cazul, precizează că decizia CEDO se referă la o cauză de viol comunicată Guvernului pe 20 septembrie 2019. Cazul a avut loc la 25 iunie 2011 în municipiul Bender, când o minoră cu tulburări de sănătate mintală, a fost agresată sexual de către un vecin, în timp ce mama acesteia nu era acasă.

Urmărirea penală pe acest caz s-a desfășurat cu mai multe încălcări și abateri. Pe 24 aprilie 2013, Judecătoria Bender l-a condamnat pe bărbat la trei ani și două luni de închisoare, suspendându-i condiționat executarea pedepsei cu un termen de probă de doi ani. Totodată, l-a obligat să plătească zece mii de lei pentru prejudiciul cauzat.