logo

Statul și-ar putea asuma cheltuielile pentru protezele individuale


https://www.ipn.md/ro/statul-si-ar-putea-asuma-cheltuielile-pentru-protezele-individuale-7967_1081183.html

Statul și-ar putea asuma cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu anoftalmie indiferent de etiologie. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul Asigurărilor obligatorii de asistentă medicală, gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la şedinţa de azi a Parlamentului, 22 aprilie, în prima lectură, transmite IPN.

Deputatul Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun, autor al proiectului, a declarat că actualmente CNAM acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu boli cancerigene, ceea ce defavorizează alte categorii de pacienți care necesită a fi sprijiniți din partea statului.

Deputata Ruxanda Glavan i-a solicitat o precizare legată de calcule. „Autorul confundă, protezarea nu înseamnă doar costul protezei ci şi costul manoperei. În Hotărârea de Guvern sunt două poziţii diferite: una operaţia şi alta proteza. Calculele prezentate sunt cu siguranţă mai mici decât cele care vor trebui să fie aplicate în realitate. Pentru lectura a doua, vă rog, să faceţi aceste precizări cu compania de asigurări pentru a nu ne pomeni că am votat ceva care până la urmă tot nu poate fi aplicat”, a sugerat Ruxanda Glavan.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că DA susţine proiectul în totalitate pentru prima lectură, însă pentru cea de-a doua e nevoie de avizul obligatoriu al Guvernului. „În ultima perioadă se votează multe proiecte care vizează anumite cheltuieli fără acest aviz. Să nu transformăm acest lucru într-o practică constantă în care să fie neglijată o putere a statului în procese atât de importante”, a spus deputatul.

Conform datelor statistice prezentate în nota informativă a proiectului, anual se realizează 100 de proteze, dintre care 70% sunt contra cost (2900 lei per caz).