Statul nu asigură securitatea cetăţenilor, ei oricând pot fi răpiţi de către structurile de forţă din regiunea transnistreană, necontrolată de Chişinău. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, care a pus în discuţie subiectul maltratării şi răpirii de către miliţia transnistreană a unui cuplu din raionul Floreşti.
Ghenadie Cosovan, fost ministru-adjunct de interne, a acuzat autorităţile de la Chişinău că nu întreprind nimic pentru a-şi proteja cetăţenii, iar reprezentanţii forţelor separatiste rămân nepedepsiţi. „Au fost mai multe cazuri similare celui din Floreşti. În noiembrie anul trecut reprezentanţi ai securităţii din Tiraspol şi-au permis să-i umilească pe jurnaliştii noştri. Noi, foştii combatanţi în Războiul de pe Nistru, am depistat atunci în regiunea aeroportului Chişinău 22 de angajaţi ai KGB-ului transnistrean. Ce căutau ei acolo, lângă un obiect strategic pentru Republica Moldova? Dacă vom continua aşa, vom ajunge că îl vor răpi şi pe preşedintele ţării”, a spus Cosovan.
Valentin Dediu, ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a confirmat că există mai multe cazuri de răpire a cetăţenilor din dreapta Nistrului de către forţele de ordine separatiste. „Nu este exclus că acest caz de la Floreşti este o provocare. Este un lucru foarte grav. Chiar dacă cuplul de la Floreşti era suspectat de crimă, cei patru miliţieni dintr-o ţară nerecunoscută de nimeni nu au fost în drept să vină şi să-i maltrateze în casă, apoi să-i răpească. Transnistria este o zonă a criminalităţii. Cei care comit crime la noi, se ascund acolo şi viceversa. Autorităţile de la Chişinău trebuie să găsească o soluţie”, a spus Dediu.
Vadim Vieru, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-Lex, a spus că de multe ori astfel de răpiri se fac în complicitate cu poliţia moldovenească. „În anul 1998, Ministerul de Interne de la Chişinău a semnat cu cel de Tiraspol un acord de colaborare, care a fost anulat în 2001 de către Curtea de Apel. Din păcate, atât miliţia transnistreană, cât şi poliţia moldovenească se ascund după acest acord, care de mult nu mai există. Sper că în cazul de la Floreşti poliţia noastră nu a fost complice cu miliţia transnistreană”, a declarat juristul.