logo

Statul motivează cetățenii să investească în VMS. O pot face online, iar veniturile nu se impozitează


https://www.ipn.md/ro/statul-motiveaza-cetatenii-sa-investeasca-in-vms-o-pot-7966_1106140.html

Se lansează Platforma eVMS.md, dedicată tranzacționării Valorilor Mobiliare de Stat. Prin acest instrument, din 1 august cetățenii Republicii Moldova își vor putea crea un cont personalizat și vor putea efectua tranzacții online legate de investiții în VMS, fără intermediari, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare, Ion Gumene, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a declarat că Valorile Mobiliare de Stat reprezintă un pilon esențial al pieței financiare și al strategiilor de investiții, atât în Republica Moldova, cât și în întreaga lume. Aceste instrumente financiare emise de către MF nu reprezintă numai o sursă de finanțare pentru stat, ci și o oportunitate pentru investitori de a-și gestiona și dezvolta portofoliile financiare, contribuind în același timp la dezvoltarea țării.

„În ceea ce privește avantajele acestui instrument, în primul rând VMS-urile sunt pe deplin garantate de către stat. Sumele investite sunt garantate integral și din 1995, de când a fost lansat acest instrument, nu există o singură dată în care statul nu și-a onorat în timp și pe deplin obligația. Deci, nu există un asemenea risc. Un alt avantaj este valoarea nominală mică, de 100 de lei. Dacă până acum, persoana voia să investească avea nevoie de un portofoliu pe care îl are, de anumite sume, acum, prin această platformă, orice persoană, dacă are 100 de lei pe cont, poate să cumpere VMS. Veniturile din VMS-uri, spre deosebire de alte instrumente, nu va fi impozitat. Deja este aprobată politica bugetar-fiscală pentru 2025 și venitul sau profitul pe care îl are persoana VMS nu se impozitează”, a declarat Ion Gumene.

Prin intermediul platformei online eVMS.md, cetățenii Republicii Moldova vor putea să acceseze informații actualizate precum ratele curente și istorice, beneficiind de transparență și claritate în toate tranzacțiile efectuate. Vor putea să-și gestioneze contul și investițiile efectuate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Directorul interimar al Misiunii USAID, Robert Reno, a declarat că lansarea platformei eVMS.md reprezintă o inițiativă revoluționară în Moldova. „Această platformă nouă permite cetățenilor moldoveni, atât din țară, cât și din străinătate, să achiziționeze VMS-uri direct de la Ministerul Finanțelor, fără intermediari sau taxe. Această inițiativă le permite moldovenilor să investească în viitorul lor și să contribuie la dezvoltarea țării lor. Suntem extrem de mândri să sprijinim Ministerul Finanțelor în această inițiativă prin proiectul USIAD privind transparența sectorului financiar”, a precizat Robert Reno. 

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a declarat că această platformă, alături de alte proiecte, trebuie privite ca un efort comun al tuturor instituțiilor de organizare a serviciilor publice, inclusiv investiționale pentru cetățeni. „Aceasta contribuie și la dezvoltarea pieței de capital, pe care noi o vrem atât de mult, contribuie la familiarizarea cetățenilor noștri cu noile instrumente. Aici, atât Guvernul, Ministerul Finanțelor, cât și proiectele de educație financiară inițiate și conduse de către Banca Naționale, ajută foarte mult ca aceste produse pe care le punem la dispoziția cetățenilor, să fie utilizate în beneficiul lor”, a notat premierul.