logo

Statul instituie monopol la jocurile de noroc, exceptând cazinourile


https://www.ipn.md/ro/statul-instituie-monopol-la-jocurile-de-noroc-exceptand-cazinourile-7967_1031473.html

Activitatea cazinourilor va continua să fie licenţiată, dar procedura va fi reglementată riguros. Totodată, statul va avea monopol în raport cu alte domenii de practicare a jocurilor de noroc – saloane cu aparate, loterii, pariuri. Un proiect de lege cu astfel de prevederi a fost votat de Parlament în prima lectură la şedinţa de joi, 8 decembrie, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului de lege, a spus că problemele majore din domeniul jocurilor de noroc au fost generate de amplasarea haotică a saloanelor de joc, deseori lângă obiectele de importanţă socială, inclusiv lângă şcoli, ceea ce atrage minorii. De asemenea, s-a depistat lipsa unei reglementări adecvate a principiilor de desfăşurare, lipsa unei transparenţe a agenţilor economici, ceea ce duce la eschivarea de la plata taxelor în bugetul local şi naţional, importul de aparate uzate, care nu corespund prevederilor. Deputatul a subliniat că această situaţie determină necesitatea adoptării unui nou proiect de lege care aduce responsabilitate socială, transparenţă, respectarea echităţii, imposibilitatea de a influenţa din afară rezultatele.

Până acum au fost eliberate 68 de licenţe în domeniul businessului dat. În 2015 erau peste 3 mii de aparate de joc în ţară. Conform datelor Centrului Naţional de Sănătate, circa 10% din elevii din familii social-vulnerabile au declarat că practică jocuri de noroc sau au încercat cel puţin o dată.

Prin proiectul aprobat se propune instituirea unor condiţii dure pentru organizarea activităţii cazinourilor şi instituirea monopolului de stat asupra celorlalte tipuri de jocuri de noroc. Publicitatea jocurilor de noroc va fi interzisă. Întreţinerea cazinourilor va fi o activitate licenţiată în continuare, dar se înăspresc condiţiile, se majorează de 10 ori capitalul social, se obligă înregistrarea online a fiecărui jucător.

Deputatul a menţionat că bugetul de stat aduna circa 9 milioane de lei din licenţele eliberate, dar era o mare evaziune fiscală şi acest viciu afecta multe vieţi şi familii. În consecinţă statul nu avea nimic de câştigat. „Poate ar fi trebuit să interzicem total acest tip de activitate, dar practica statelor vecine ne demonstrează că se majorează criminalitatea în domeniu dacă se interzice. În cazino, dar şi în orice local cu aparate de joc, se va interzice accesul persoanelor mai tinere de 21 de ani”, a specificat parlamentarul.

Deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc, a specificat că, deşi autorii vorbesc despre dauna jocurilor de noroc, tot ei spun cum trebuie de reglementat – câte mese şi câte aparate de joc trebuie să fie în cazino, şi propun ca această activitate să devină o activitate de stat.

Vladimir Odnostalco, deputat socialist, a spus că în Moldova sunt patru cazinouri, unul a lucrat fără licenţă mult timp şi, la sigur, era patronat de guvernare. În opinia sa, dacă vor fi lăsate să activeze cazinourile, atunci fluxul de elevi şi studenţi din familii social-vulnerabile va trece spre acestea.

Într-o luare de cuvânt, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că acest domeniu de activitate este un viciu, nu business şi demult ar fi trebuit de lichidat total.