Statul contribuie cu un leu la fiecare leu investit în afaceri din remitenţe
https://www.ipn.md/ro/statul-contribuie-cu-un-leu-la-fiecare-leu-investit-in-afaceri-din-remitente-7966_986650.html
Fiecare al doilea moldovean are cel puţin o rudă plecată la muncă peste hotare. Aproape 70% dintre migranţi intenţionează să revină acasă, mai devreme sau mai târziu, iar 12% din aceştia doresc să investească într-o afacere. Cifrele au fost enunţate la o masă rotundă, luni, la care a fost lansat oficial Programului-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economia Naţională – PARE 1+1, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că scopul programului este de a eficientiza utilizarea remitenţilor în economie prin ajutorarea lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul I să investească în producerea bunurilor şi serviciilor în faza de lansare sau dezvoltare a unei întreprinderi cu capital social integrat privat.
Beneficiarii Programului vor avea posibilitatea să participe la cursuri de instruire în domeniul antreprenorial, fiind asiguraţi cu materiale didactice şi consultative. De asemenea, le vor fi prezentate exemple de succes în Republica Moldova şi în alte ţări care au implementat programe similare.
Participanţii la program vor putea obţine şi un grant pentru crearea şi dezvoltarea afacerilor. Finanţarea se va efectua în baza formulei 1+1, adică fiecare leu investit din
remitenţe va fi suplimentat cu un leu în cadrul cadrul programului. Suma maximă nerambursabilă acordată va constitui 200 de mii de lei.
„Sperăm că în primul an de implementare vom putea atrage pentru acest proiect o finanţare de circa 100 de milioane de lei din buget, precum şi dela donatorii externi care ţi-au exprimat dorinţa de a susţine acest program”, a menţionat viceministrul economiei.
Iulia Iabanji, director general al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijloci (ODIMM) – structură care va asigura gestiunea acestui proiect – a menţionat că PARE 1+1 este prevăzut pentru 24 de luni şi va avea patru componente: informare şi comunicare, instruire şi sprijin antreprenorial, finanţarea afacerilor şi, ultima, monitorizarea post-finanţare şi evaluare.
„Este foarte important ca afacerile lansate în cadrul PARE 1+1 să fie durabile. Dar şi aspectul social interesează. Se anticipează că vor fi create locuri noi de muncă ca oamenii să nu mai plece din ţară. Circa 70% din toate afacerile presupunem că vor fi lansate în mediul rural. Acestea vor contribui la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, vor ridica nivelul de trai", a spus Iulia Iabanji. Pe adresa ODIMM au parvenit deja în jur de 50 de cereri de la potenţiali participanţi la acest program.
Una dintre aceştia, Natalia Timotin din satul Ursoaia, Căuşeni, a comunicat la lansarea proiectului că a deschis în localitate o secţie de confecţii, unde se fac uniforme pentru
militari, poliţişti şi alte categorii profesionale. "Soţul meu lucrează temporar la Moscova şi dacă în cadrul acestui program la un leu investit se va adăuga şi unul dat de stat va fi foarte bine, vom avea posibilitate să procurăm echipamente noi. Maşinile de cusut sunt cam vechi. Acum avem 15 locuri de muncă. Dar am mai luat o clădire a şcolii vechi în arendă şi dacă procurăm maşini noi am putea să mai creăm câteva locuri pentru tinerele din sat”, a menţionat femeia.
Potrivit statisticilor oficiale, peste hotarele ţării lucrează 350 de mii de migranţi. Studiile efectuate de instituţii internaţionale arată că cifra este mai mare, în jur de 800 mii de moldoveni. Suma remitenţelor ajunse anul trecut în Moldova a constituit 1,2 mlrd dolari, dintre care 60% prin transferuri bancare.