logo

Statisticile pentru 2022 nu reflectă realitatea din economia Republicii Moldova, expert


https://www.ipn.md/ro/statisticile-pentru-2022-nu-reflecta-realitatea-din-economia-republicii-7966_1095292.html

Deși statistica oficială arată că volumul comerțului extern a înregistrat creșteri în anul 2022, în realitate acesta a fost în scădere, constată expertul în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” , Veaceslav Ioniță. Economistul spune că în 2022, ca volum, Republica Moldova a realizat importuri mai puține decât în 2021, dar a plătit mai mult pentru acestea pe fundalul creșterii prețurilor. Același lucru s-a întâmplat și în cazul exporturilor. Ca volum s-a exportat mai puțin, dar cu prețuri mai mari, transmite IPN.

Veaceslav Ioniță notează că există o influență importantă asupra comerțului extern din partea regiunii transnistrene. Anumite mărfuri din regiune sunt exportate ca fiind din Republica Moldova. Dar acestea nu ar trebui să fie luate în considerare, deoarece nu arată starea de lucruri de pe malul drept al Nistrului.

Veaceslav Ioniță menționează că exporturile moldovenești au crescut anul trecut până în luna iulie. După care au urmat cinci luni în care acestea au stagnat, chiar dacă războiul din Ucraina a determinat volume mari de importuri și exporturi din și spre această țară.

„Lucru care trebuie să stârnească îngrijorare este faptul că ne-am plafonat. Prima concluzie și primul semnal pe care îl avem este că ceva se întâmplă în economia noastră. Exporturile nu înregistrează creștere. Presupun că în următoarele luni chiar vom avea o ușoară descreștere a exporturilor”, estimează Veaceslav Ioniță.

Războiul din Ucraina a generat atât importuri, cât și exporturi pentru Republica Moldova. „Dacă excludem partea cu Ucraina, atunci la noi volumul exporturilor scade. Vorbim despre exporturile în valoare nominală, care în prezent sunt la nivelul de 3,5 miliarde de dolari, ceva mai mult decât în 2021, când au fost 3,1 miliarde de dolari. Dacă mai ținem cont și de faptul că prețurile au crescut cu 11%, astfel circa 370 de milioane de dolari sunt legați de inflație. Reiese că exporturile anul trecut sunt aproape egale cu cele din 2021”. „În volum de mărfuri, anul trecut nu s-a exportat mai mult decât în 2021, deși cifrele arată o creștere. Cel mai probabil în următoarele luni va continua această tendință descendentă și exporturile noastre, din nefericire, în următoarele 6 luni vor înregistra o scădere constantă”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în a doua jumătate a anului 2022 am avut o creștere de 20 de ori a produselor petroliere exportate către Ucraina. S-a ajuns la circa 540 de milioane de dolari. Dar aceasta nu are nimic cu economia Republicii Moldova și nu are sens să fie reflectată această situație în comerțul extern al Republicii Moldova. Mărfurile cumpărate din Ucraina se duc în România prin Republica Moldova, iar cele cumpărate din România se duc în Ucraina, la fel prin Republica Moldova. A doua jumătate a anului 2022 a dat semnale foarte alarmante, că ceea ce se întâmplă în economia moldovenească nu este de bine.

„Fără politici clare de încurajare și dezvoltarea sectoarelor orientate către exporturi, exporturile noastre nu vor crește de la sine. 2022 nu trebuie să fie privit ca un an pozitiv, este un an îngrijorător, care trebuie să ne învețe să luăm decizii corecte, ca comerțul nostru extern să fie o reflecție a situației pozitive din economie. În prezent comerțul nostru extern ne arată că situația noastră din economie este una destul de complicată. Practic creșterea reală a exporturilor moldovenești în 2022 este egală cu zero”, a concluzionat economistul.