logo

Stație de producere a oxigenului, construită la Spitalului de Traumatologie, cu suportul Japoniei


https://www.ipn.md/ro/statie-de-producere-a-oxigenului-construita-la-spitalului-de-7967_1096826.html

O stație de producere a oxigenului medical a fost construită și dată în exploatare în cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Generatorul de oxigen a fost procurat dintr-un grant în valoare de circa 91 de mii de dolari, oferit de Guvernul Japoniei, prin programul „Kusanone”, transmite IPN.

Directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Serghei Ștepa a remarcat că respectivul proiect a stimulat conducerea spitalului să inițieze lucrări suplimentare de a aduce oxigenul la patul fiecărui pacient. Potrivit lui, s-a creat un sistem extern de conducte și unul intern în secții, iar actualmente, aparatele de anestezie și de ventilare pulmonară pot lucra sub presiunea oxigenului și nu au nevoie de generatoare suplimentare. Acum, Serghei Ștepa este sigur că oxigenul ajunge curat la pacient. Pe viitor se vrea obținerea de apă caldă din contul lucrului generării oxigenului pentru spital.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a declarat că datorită grantului de aproximativ 91 de mii de dolari, spitalul a fost dotat cu un generator de oxigen medical, fiind înlocuit sistemul vechi. El a mulțumit cadrelor medicale, în special traumatologilor și ortopezilor, mărturisind că și-a fracturat oasele de patru ori și de fiecare data au fost reasamblate cu succes la spital. Ambasadorul a mai spus că comunitatea internațională apreciază profesionalismul de care au dat dovadă medicii în lupta cu COVID-19, criza energetică, inflația și valul de refugiați. Yoichiro Yamada a remarcat că Japonia este de mulți ani partenerul Republici Moldova în domeniul sănătății și va continua să colaboreze cu Moldova în parcursul european, menționând că de anul trecut se lucrează la un nou proiect careva va spori capacitățile Republicii Moldova.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că cu susținerea Guvernului Japoniei, Moldova are deja proiecte implementate cu un cost de peste 50 de milioane de euro. În proiectul de investiții Kusanone, în cadrul căruia a fost construită și respectiva stație, au fost implementate proiecte de 4,5 milioane de dolari. Doar în ultimii doi an, instituțiile medicale din țară au beneficiat în cadrul proiectului Kusanone, de peste700 de mii de dolari. În opinia sa, stația de producere a oxigenului, de peste 90 de mii de dolari, care este deja funcțională, va ajuta foarte mult spitalul prin faptul că va permite de a avea un flux continuu și foarte bine controlat de oxigen și va înlocui sistemul mai vechi de butelii care era și mai scump, acum cheltuielile vor scădea în jumătate.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008.