logo

Statele NB8 susțin integrarea europeană și integritatea teritorială a Moldovei


https://www.ipn.md/ro/statele-nb8-sustin-integrarea-europeana-si-integritatea-teritoriala-a-7965_1090110.html

Statele Baltice și Nordice (NB8) susțin aspirațiile, parcursul și integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și integritatea teritorială și suveranitatea țării. Despre aceasta au declarat președinții de Parlament din cele opt state, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii din Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia și-au exprimat aprecierea pentru sprijinul și asistența acordată refugiaților din Ucraina, manifestându-și solidaritatea în gestionarea acestei crize, transmite IPN.

Într-o conferință de presă comună, președintele legislativului, Igor Grosu, a declarat că, după o pauză de opt ani, atunci când a avut loc în premieră o astfel de reuniune, astăzi are loc o vizită istorică, îndeosebi în contextul regional din ultimele trei luni. La întrevedere s-a discutat despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei comune și despre aspirațiile europene ale țării. „Am discutat și despre cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism. În anii următori, vrem să creștem gradul de independență energetică a țării și să ne conectăm mai mult la sistemul energetic european. De asemenea, suntem interesați să cooperăm în domeniul comunicării strategice și al securității informaționale, în consolidarea domeniului afacerilor interne, folosind experiența țărilor dumneavoastră”, susține Igor Grosu.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, președintele Seimasului Republicii Lituania, a menționat că  vizita președinților de Parlament din NB8 este un semnal de susținere a Republicii Moldova. „Lituania înțelege situația fragilă în care se află acum Republica Moldova și este bucuroasă că a manifestat solidaritate și ospitalitate pentru refugiații din Ucraina și i-a acceptat în casele lor. Nu există vreun dubiu că Moldova are nevoie și merită susținere internațională, iar vizita noastră va fi ca un imbold pentru mai multe țări să se angajeze în susținerea Republicii Moldova în diverse domenii de cooperare reciprocă”, a notat oficiala. De asemenea, vizita este o susținere pentru Republica Moldova în calea dezvoltării sale și în reformele care o vor ajuta să se apropie și mai mult de obiectivul de aderare la UE.

Jüri Ratas, președintele Parlamentului Republicii Estonia/ Riigikogu, a declarat că la Chișinău a fost exprimat un sprijin puternic pentru statul și poporul moldovenesc în procesul lansat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Agresiunea Rusiei față de Ucraina a pus presiune foarte mare asupra Republicii Moldova, iar atitudinea Moldovei și acțiunile pentru refugiați este minunată.

Matti Vanhanen, președintele Parlamentului Republicii Finlanda, a spus că vizita la Chișinău exprimă solidaritatea pentru Moldova, statul care a fost în prima linie în criza refugiaților odată cu începerea războiului din Ucraina. „Alături de comunitatea internațională, Finlanda continuă să vă susțină țara, integritatea teritorială, suveranitatea Moldovei”, a notat oficialul.

„Această vizită în Moldova este un semnal al interesului adevărat pentru Moldova, al solidarității cu Republica Moldova și mai ales al prieteniei noastre cu Moldova. În Europa vedem războiul pornit de Rusia în mod nejustificat în Ucraina și din cauza acestui război a venit vremea valorilor – valorile definesc națiunile și viitorul acestora. Vreau să spun că ați ales calea spre familia europeană în concordanță cu valorile dumneavoastră europene. Letonia sprijină perspectivele europene ale Moldovei în concordanță cu Acordul de Asociere și dorim să ne împărtășim cu Moldova experiența de accedere la UE”, a declarat Ināra Mūrniece, președintele Parlamentului Republicii Letonia/
Saeima.

Masud Gharahkhani, președintele Stortingului Regatului Norvegiei, a menționat că statele nordice și baltice au venit să-și manifeste solidaritatea față de Republica Moldova, un stat suveran și independent. „Noi ne manifestăm susținerea față de lupta împotriva corupției și construirea unui stat democratic. De asemenea, vă felicităm pentru faptul că ați pornit pe calea reformelor democratice, pentru munca depusă”, a notat oficialul.

„Din partea Parlamentului suedez și a Suediei, noi susținem integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acesta este un principiu care a devenit și mai important în urma agresiunii rusești în Ucraina. Ne întâlnim acum în niște timpuri dificile, dar există un cuvânt care este important astăzi și acesta este speranța. Ambiția dumneavoastră europeană, ambiția de a deveni parte a comunității națiunilor democratice din Europa creează o speranță, o speranță pentru viitor, pentru cetățenii Republicii Moldova și chiar și pentru continentul nostru”, a declarat Andreas Norlén, președintele Riksdagului Regatului Suediei,

„Nord-Baltic 8” (NB8) este un format regional de cooperare, care întrunește opt state: Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. În arealul competențelor forului intră problemele regionale și internaționale de actualitate.