logo

Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile


https://www.ipn.md/ro/starea-de-urgenta-a-fost-prelungita-cu-60-de-7967_1089341.html

Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost votată joi de Parlament la propunerea Guvernului, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat în plenul legislativului că starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul injust din Ucraina. Atunci Guvernul a venit cu un set de măsuri necesare pentru a gestiona această criză, care se suprapunea peste criza gazelor și cea sanitară. „Gestionarea în regim prompt a fluxului migrațional și adaptarea sau crearea instrumentelor care să realizeze acest obiectiv au fost posibile printr-o serie de derogări, completări, adaptări ale cadrului normativ și doar prin conjugarea eforturilor tuturor celor implicați – societatea civilă, voluntari, autorități publice locale, parteneri de dezvoltare”, a notat premierul.

Acțiunile militare care au început pe teritoriul Ucrainei în februarie sunt în desfășurare. Iar prognoze clare de ameliorare a situației nu există. „În considerarea tuturor acestor aspecte, precum și a riscurilor de agravare a crizei umanitare, amenințărilor care se păstrează la adresa securității naționale, menținerii crizei în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică și gaze, în temeiul articolului 15 din Legea nr. 212 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, solicităm Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru o perioadă e 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Deputatul Partidului politic Șor, Vadim Fotescu, a declarat că niciun alt stat vecin al Ucrainei nu a declarat stare de urgență, așa cum a făcut-o Republica Moldova. Potrivit lui, în toată această perioadă el nu a văzut vreun act care nu putea fi votat în mod obișnuit.

Pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile au votat 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații din Partidul Șor nu au votat, iar cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe mai devreme, după ridicarea imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac.