logo

Stare de urgență în țară, timp de 60 de zile


https://www.ipn.md/ro/stare-de-urgenta-in-tara-timp-de-60-de-7967_1072251.html

În Republica Moldova se declară stare de urgență pentru 60 de zile, începând de astăzi, 17 martie. Parlamentul a votat un proiect de hotărâre în acest sens, la propunerea Guvernului, având în vedere situația epidemiologică legată de răspândirea cornavirusului de tip nou COVID-19, transmite IPN.

Potrivit premierului Ion Chicu, starea de urgență este necesară pentru că acțiunile legale pe care le-a întreprins Guvernul până acum nu mai sunt suficiente, iar situația privind noul tip de coronavirus în regiune impune să se întreprindă mai măsuri mai drastice. Actualmente stare de urgență este declarată în 12 state ale UE, inclusiv în România.
 

Guvernul este aproape de aprobarea unei decizii de sistare a transportului interurban și public


În contextul stării de urgență, Guvernul este aproape de aprobarea unei decizii de sistare a transportului interurban și public. De asemenea, ar putea fi decisă raţionalizarea consumului de alimente, modificare procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice etc. Toate, se vor face la necesitate, spune premierul.

Premierul a menționat că se pregătește un set de măsuri pentru depășirea situației financiare, de către cetățeni și mediul de afaceri, urmare a măsurilor impuse de autorități. Acestea se referă la reeșalonarea pentru creditele ipotecare, relaxarea politicii de creditare de către BNM, posibilitatea subvenționării adiționale în agricultură, diminuarea cotei la TVA pentru sectorul HoReCa, dar și dublarea compensațiilor beneficiarilor care au aplicat la Programul „Prima Casă”. Ion Chicu a precizat că statul nu va putea acoperi orice pierdere survenită în urma măsurilor întreprinse și a chemat societatea la solidaritate.

Mai mulți deputați s-au arătat nedumeriți de ce Guvernul a cerut „peste noapte” 60 de zile și nu 30, cum a decis la ședința Guvernului de acum o zi. La care, Ion Chicu a declarat că, după ședința Guvernului din seara de 16 martie, a discutat cu miniștrii suplimentar și au decis să ceară Parlamentului stare de urgență pentru 60 zile de zile. „Opiniile și deciziile Guvernului sunt în deplină concordanță cu legislația”, a spus Ion Chicu.

Chiril Moțpan, deputat al Platformei DA, a remarcat că acțiunile statului trebuie să fie pe măsura pandemiei. Deputatul consideră că este necesară o strategie clară de minimizare a efectului pandemiei. „Soluția ieșirii din criză ar fi imunizarea naturală și nu panica”, a mai spus deputatul.

Liderul Grupului Pro Moldova, Adrian Candu, a declarat că declararea stării de urgență este întârziată. El a chemat la profesionalism în abordarea problemei.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, fracțiunea PSRM, a spus că trebuie să se înțeleagă că nu e clar care va fi situația peste o săptămână și a urat succes Guvernului în depășirea problemei. El a mai spus că parlamentarii vor face tot posibilul pentru ca medicii să primească suplimente la salarii, având în vedere munca pe care o depun în aceste situații.

Parlamentul și Comisiile parlamentare se vor convoca doar în caz de urgență, care va surveni în urma deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război arată că pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi evacuați provizoriu cetățenii din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă. Aceștia fiind obligatoriu asigurați cu locuri de cazare permanentă sau provizorie. De asemenea, poate fi introdus regimul de carantină. În modul stabilit de lege, pot fi făcute rechiziţii de bunuri pentru prevenirea şi lichidarea consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă. O rechiziție este un ordin excepțional prin care organele autorității de stat obligă instituțiile publice, agenții economici sau pe cetățeni să cedeze temporar contra plată anumite bunuri mobile sau imobile pentru nevoile armatei sau ale statului. Cetățenii pot fi chemați pentru a presta servicii în interes public în condiţiile legii. Pot fi introduse unele reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.