Deși dezideratul de integrare europeană este obiectiv național, încă nu există un plan clar și înțeles la nivel local cum aceste obiectiv poate fi atins, ce rol au autoritățile locale. O opinie în acest sens a fost exprimată de către expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.
Expertul spune că Administrația Publică Locală trebuie să aibă atât atribuții necesare, cât și competențe pentru a putea pune umărul la acest proces de europenizare, dacă se dorește o transformare veritabilă. Însă, actualmente, nivel de țară încă nu există un plan clar cum Republica Moldova poate atinge anumite obiective în procesul de integrare în Uniunea Europeană și ce rol au autoritățile publice locale în acest proces și cum pot fi implicate mai activ în procesele de reformare.
„Noi încă nu am reușit și aceasta e o vină inclusiv a guvernului pentru că nu s-a reușit o sinergie. Toate aceste priorități care noi le avem, ele funcționează împreună. Lipsa de viziune la nivel central, evident că se transmite și o putem simți la nivel local. Odată ce tu la nivel central nu ai priorități foarte clare, evident și la nivel local îți vine mai greu să te corelezi și să-ți aliniezi propriile documente de planificare sau de politici publici la aceste documente. Deci, e evident că una dintre recomandări ar fi ca la nivel central noi totuși să ne stabilim foarte clar care sunt cele două, trei domenii prioritare”, a declarat Stanislav Ghilețchi.
Stanislav Ghilețchi spune că unul dintre elementele de bază în creionarea unei viziuni de țară este descentralizarea. „Este un element esențial, dar încă extrem de neînțeles. Noi vorbim de atâția ani despre acest lucru și noi încă astăzi nu avem o viziune să mergem înainte și să implementăm. De aceea acest ping pong între autorități locale, autorități centrale. Lipsa foarte clară de viziuni în domeniul descentralizării, evident că va afecta negativ. De aceea noi ne dorim foarte mult să fie găsit acest punct de consens, astfel încât totuși să ne asigurăm că autorități locale au și atribuțiile, și funcțiile necesare, dar au și capacitatea financiară”, a declarat expertul IPRE.
„Europenizarea, dacă vrea să devină ireversibilă, noi trebuie să o transferăm la nivel local. Dar la nivel local acest lucru înseamnă mai mult dezvoltare economică decât chiar alinierea pur și simplu la aquissul comunitar. Și putem să spunem că avem legislație care este astăzi racordată cu toate cerințele pe care le avem noi”, a spus Stanislav Ghilețchi.
Dezbaterea publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.