logo

Stânga Nistrului s-a îndepărtat prea mult de Chişinău, politolog ucrainean


https://www.ipn.md/ro/stanga-nistrului-s-a-indepartat-prea-mult-de-chisinau-politolog-ucrainean-7965_1004164.html

Tiraspolul, dar şi toată regiunea din stânga Nistrului, s-a îndepărtat foarte mult de Chişinău de când a început conflictul. În regiune există altă legislaţie, alt sistem fiscal, oamenii gândesc altfel decât restul cetăţenilor Republicii Moldova. De această părere este politologul Centrului „Meridian ucrainean”, Dmitri Levusi, transmite IPN.

„Regiunea s-a îndepărtat mult de Moldova. Totuşi, aceasta nu este ruptă de lume, are o graniţă comună, destul de mare, cu Ucraina. Problema e că oamenii de acolo au încă în minte credinţa în Rusia-mamă, se cred ca într-o cetate asediată”, a menţionat politologul ucrainean în cadrul unui duplex Kiev-Chişinău  realizat de Radio Moldova.

Un alt participant la duplex, Vitali Kulik, expert pe problemele securităţii europene din Ucraina, a remarcat că, în comparaţie cu anii anteriori, se observă o dinamică în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, chiar dacă Tiraspolul a devenit mai rezervat în procesul de negocieri. „Nu există niciun risc ca aceste relaţii să se transforme în conflict militar, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări. Totuşi, există probleme social-economice, probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor locuitorilor din regiune. Acolo locuiesc 100 de mii de cetăţeni ucraineni. Ucraina trebuie să le asigure bunăstarea”,a remarcat Vitali Kulik.

Din partea Chişinăului la discuţii au participat Radu Vrabie, expert al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), şi Oazu Nantoi, analist politic, director de programe la Institutul de Politice Publice (IPP). „Am ajuns la un punct când nu putem rezolva problemele social-economice fără o claritate care va fi statutul acestei regiuni. O cerere a Tiraspolului este să fie recunoscut sistemul bancar al regiunii. Deşi nu înţeleg cum poate fi recunoscut sistemul care nu poate fi verificat. Am aşa o impresie că nimeni din regiune nu doreşte independenţă, deoarece independenţa înseamnă să fii responsabil de ceva, să dai ceva lumii. Cred că autorităţile de acolo nu sunt pregătite pentru aceasta”, a subliniat Radu Vrabie.

Analistul politic Oazu Nantoi a spus că moldovenii nu pot închide ochii la faptul că Rusia a atacat cândva ţara şi acum menţine artificial conflictul în regiunea transnistreană. „Oamenii care locuiesc acolo sunt ostaticii acestei situaţii. 4 mii de studenţi din regiune învaţă în Moldova, toţi agenţii economici sunt înregistraţi în dreapta Nistrului, primesc toate actele, dar nu plătesc impozite, e un fel de discriminare pozitivă. Acolo domină şovinismul rusesc. Locuitorii nu pot merge nicăieri cu paşaportul lor, din cauza aceasta sunt nevoiţi să umble după paşaport moldovenesc, rusesc sau ucrainean”, a subliniat directorul de programe la IPP.

Conflictul transnistrian durează de 21 de ani. În anul curent au fost planificate 6 runde de negocieri în formatul 5+2 pentru a găsi soluţii pentru acesta.