logo

Standarde europene în gestionarea deșeurilor de origine animală. Proiect susținut de BM


https://www.ipn.md/ro/standarde-europene-in-gestionarea-deseurilor-de-origine-animala-proiect-7966_1091167.html

Deșeurile de origine animală vor fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți la un centru de gestionare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Proiectul este susținut de Banca Mondială și, potrivit autorităților, va asigura gestionarea corectă a deșeurilor de origine animalieră, fără riscuri la adresa sănătății publice sau a mediului ambiant, transmite IPN.

În prezent, metodele de distrugere a deșeurilor animaliere nu sunt conforme cu cele mai bune practici internaționale și presupun riscuri înalte pentru sănătatea publică și mediu. Anual, de la abatoare, fabrici de procesare, unități de alimentație publică sunt generate 26 de mii de tone de deșeuri animaliere, fiind vorba de cadavre, porțiuni de cadavre, sau alte deșeuri provenite de la animale.

Cu sprijinul partenerilor externi ai Republicii Moldova, urmează să fie creată o unitate de procesare a tuturor deșeurilor animaliere, sistemul de management al acestor deșeuri fiind similar celui din Uniunea Europeană.

În timpul evenimentului de prezentare a studiului de fezabilitate, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că noul centru de gestionare a deșeurilor va încuraja exporturile produselor de origine animală. „Construcția acestui centru de prelucrare pune un ultim element în puzzle-ul de siguranță alimentară din Republica Moldova. El este axat, în special, pe segmentul exporturilor. Când vorbim de dezvoltarea fermelor pentru producerea cărnii de pasăre, porcine sau ovine, evident, ne orientăm spre export. Noi nu putem fi autorizați să exportăm aceste tipuri de produse, dacă nu le prezentăm partenerilor noștri externi că avem un astfel de centru de procesare a deșeurilor”, a spus ministrul.

„Aceste subproduse de origine animală prezintă riscuri pentru sănătatea publică. Despre aceste riscuri omenirea a auzit după ce au izbucnit focare majore de pestă porcină africană, focare de febră aftoasă, criza encefalopatiilor, fiind vorba de situația din 2007, când au fost înregistrate multe focare de encefalopatie. Toate acestea vorbesc despre necesitatea gestionării corecte și eficiente a acestor subproduse. Dacă nu sunt gestionate corect, consecințele pot și majore și cu impact atât asupra economiei, asupra sănătății animalelor și impact asupra mediului”, a remarcat directorul-adjunct ANSA, Alexandru Manciu.

Studiul de fezabilitate privind crearea sistemului de prelucrare a subproduselor de origine animală a fost realizat de către experți internaționali cu sprijinul financiar al Corporației Financiare Internaționale, membră a Grupului Băncii Mondiale.