logo

Sprijinul SUA pentru Georgia, Moldova şi Ucraina nu este un joc cu Rusia, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/sprijinul-sua-pentru-georgia-moldova-si-ucraina-nu-este-un-joc-cu-rusia-declarat-7965_1011126.html

Sprijinul acordat de SUA pentru Georgia, Moldova şi Ucraina nu este parte dintr-un oarecare joc cu sumă zero cu Rusia. Angajamentul americanilor are ca scop, mai degrabă, sprijinirea persoanelor din aceste ţări în îndeplinirea aspiraţiilor lor şi propriilor alegeri cu privire la viitorul economic şi politic al ţărilor lor. Acum ţările au ales un drum european, dar SUA nu crede că decizia acestor ţări de a urma o cale europeană ar trebui să le împiedice să aibă relaţii productive cu Moscova, un aspect care a fost menţionat omologilor ruşi de diferite nivele în ierarhia decizională. Despre aceasta au comunicat mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor de rang înalt din SUA după întrevederea vicepreşedintelui american, Joe Biden, cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, transmite IPN.

Luni, 3 martie, vicepreşedintele Joe Biden se va întâlni cu prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă. Potrivit transcriptului conferinţei de presă a oficialilor, difuzat presei, Moldova la fel are susţinerea puternică şi continuă a SUA în timp ce îşi asumă provocările reformării. SUA la fel ar dori să vadă o soluţionare comprehensivă a conflictului transnistrean şi asigură susţinerea deplină a negocierilor în format 5+2.

Ofcialii americani au remarcat că Acordul de Asociere cu UE, parafat de Moldova în noiembrie 2013, cuprinde un acord de liber schimb, care, atunci când va fi semnat şi ratificat, va oferi Moldovei oportunităţi economice semnificative prin acces mai larg la una dintre cele mai mari pieţe din lume. Şi de aceasta nu va beneficia doar Moldova, dar regiunea întreagă.

La conferinţă s-a mai menţionat că Republica Moldova şi Georgia au ales să meargă de-a lungul căii integrării euro-atlantice cu acorduri de asociere. Poporul din Ucraina, evident, s-a exprimat în mod lucid şi clar vis a vis de viitorul pe care şi-l doresc. Astfel, poziţia Statelor Unite a fost consecventă şi clară în sensul că nu crede că orice ţară, fie Statele Unite ale Americii sau orice ţară europeană, sau Rusia, poate dicta viitorul acestor naţiuni din Europa de Est şi Caucaz. Ţine de oamenii acestor ţări de a lua propriile decizii, prin intermediul unui proces democratic.