logo

Sprijinul NATO pentru asigurarea păcii și stabilității în lume este înalt apreciat de Moldova, comandant


https://www.ipn.md/ro/sprijinul-nato-pentru-asigurarea-pacii-si-stabilitatii-in-lume-7965_1096962.html

Sprijinul Alianței Nord-Atlantice este înalt apreciat în consolidarea eforturilor de asigurare a păcii și stabilității în lume și în regiune, Republica Moldova transformându-se într-un stat care contribuie la securitatea internațională, a afirmat comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, în cadrul declarațiilor de presă comune cu președintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, amiralul Robert Bauer. Potrivit comandantului, din anul 1994, Republica Moldova a inițiat un dialog constant cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace și are o istorie frumoasă a colaborării, transmite IPN.

Eduard Ohladciuc a menționat că dezvoltarea capacităților de apărare și transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, ajustată la standardele internaționale și capabilă să ofere securitate cetățenilor Republicii Moldova este unul din obiectivele conducerii Republicii Moldova. „Apreciem mult susținerea Alianței Nord-Atlantice în vederea oferirii unui ajutor semnificativ în acest sens, inclusiv prin diverse forme de instruire în școli și centre de excelență, exerciții desfășurate în comun cu militarii țărilor NATO și țărilor partenere, dar și expertiza oferită pentru elaborarea documentelor de politici în domeniul apărării conform principiilor unei guvernări democratice. Astfel de acțiuni sporesc profesionalismul militarilor moldoveni, un factor important pentru sporirea prezenței noastre în Operații Internaționale de Menținere a Păcii”, a spus comandantul Armatei Naționale.

Eduard Ohladciuc a apreciat aportul Alianței Nord-Atlantice la implementarea Programului Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice din Republica Moldova, care s-a încheiat în 2018. În cadrul acestui proiect, militarii Armatei Naționale au participat alături de alte autorități naționale și structuri internaționale la lucrările de pregătire și evacuare a pesticidelor, ca rezultat tone de deșeuri de pesticide care amenințau de mulți ani sănătatea și siguranța populației Republicii Moldova au fost evacuate de pe teritoriul național.

„Astăzi, în cadrul dialogului pe care l-am avut cu amiralul Robert Bauer am menționat contribuția țării noastre la securitatea regională privind participarea din anul 2014 a 18 contingente de pacificatori moldoveni în Operația Internațională de Menținere a Păcii din Kosovo care se află sub egida NATO și am mulțumit pentru sprijinul continuu al Alianței la instruirea pacificatorilor moldoveni pentru astfel de misiuni”, a mai spus comandantul Armatei Naționale.

Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, a spus că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a schimbat fundamental mediul de securitate globală și a afectat suveranitatea Republicii Moldova. El a precizat că NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. Oficialul a menționat că există niște lucruri mult mai puternice decât arma fizică, cum ar fi libertatea, democrația, legea și dreptul ca fiecare națiune să-și determine propriul destin. Și Moldova crede ferm în aceste principii.

O delegație condusă de amiralul Robert Bauer, președintele Comitetului Militar al Alianței Nord Atlantice, efectuează o vizită oficială la Chișinău în perioada 15-17 mai curent.

NATO este o alianță politico-militară înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent cuprinde 31 de state membre.