Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Oficiul Finanțării de Carbon și Asociația Meteorologică din Japonia au semnat o declarație comună de intenție, în baza căreia Moldova va obține softuri destinate îmbunătățirii prognozelor meteo, transmite IPN.
Potrivit prim-vicedirectorului Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan, prin acțiunile prevăzute de declarație se urmărește exploatarea la maximum a radarului Doppler din gestiunea Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Actualmente, radarul Doppler pentru prognoza și emiterea avertizărilor privind declanșarea unor fenomene hidrometeorologice periculoase este utilizat la capacitatea de 20%.
„Una dintre sarcinile Serviciului Hidrometeorologic este de a îmbunătăți acele prognoze de avertizare a calamităților cu scopul de a micșora pagubele care pot urma atât asupra factorului uman, cât și a bunurilor materiale. Prin exploatarea la maximum a radarului vom putea integra acest soft cu radarele care există actualmente în România, va putea fi extins și acel sistem numeric care va facilita obținerea prognozelor zilnice pe care Serviciul Hidrometeorologic le emite, în special în cazul unor calamități sau avertizări”, a spus prim-vice directorul Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Președintele Asociației Meteorologice din Japonia, Nobumichi Furuichi, a remarcat că Asociația va continua să dezvolte tehnologiile noi, orientate spre gestionarea mediului, inclusiv în Republica Moldova. „Schimbările climaterice cele mai recente din Moldova cauzează efecte negative asupra economiei moldovenești, în acest context poporul moldovenesc necesită informație mai exacte cu privire la condițiile meteo, pentru a-și îmbunătăți și securiza viața”, a spus președintele Asociației Meteorologice din Japonia.
Implementarea acțiunilor prevăzute în declarație va avea loc în două etape, pe parcursul a trei ani.