logo

#sportivulanului: „Luptele nu sunt despre noroc, e vorba doar de muncă”


https://www.ipn.md/ro/sportivulanului-luptele-nu-sunt-despre-noroc-e-vorba-doar-de-munca-7978_1046198.html

Oamenii cu spirit de inițiativă sunt cei care mișcă lucrurile într-o societate. „Creat în Moldova” este genericul unei campanii IPN despre oamenii care s-au făcut remarcați în 2018 prin diverse performanțe, creații, tehnologii sau acțiuni.

Luptătorul moldovean Victor Ciobanu s-a născut în Vărvăreuca, raionul Florești. Are 26 de ani și a început să practice luptele pe când avea șapte ani. Până a păși pentru prima dată în sala de lupte, a cochetat cu dansurile sportive și cu fotbalul. A ajuns să facă lupte pentru că își dorea să practice un sport „mai interesant și mai bărbătesc”. Pe parcursul anilor, și-a dat seama că sportul ales l-a făcut mai disciplinat și l-a făcut să demonstreze mai multă tenacitate.

Antrenorul care l-a ghidat în primii trei ani a fost Iurie Bogdan. El i-a pus bazele pregătirii tehnice. Sala de antrenament din Florești se afla la o distanță de cinci kilometri de satul natal. „Era un fel de încălzire și nu conta că era ploaie, ninsoare sau vânt, zi de zi plecam acolo, de luni până vineri. Și în vacanță, tot timpul îl petreceam în sala de lupte”, își amintește Victor Ciobanu. În Florești a câștigat și prima medalie, una de argint. „Aveam un prieten care tot timpul îi învingea pe toți în categoria lui. Tot timpul pierdeam lupta cu el în cel mult 20 de secunde. Peste ani, mi-am luat revanșa”, spune sportivul.

În 2004, după ce a absolvit clasa a cincea, a fost admis la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. Își amintește că pe atunci era foarte mic de statură și destul de slab, intrând în categoria de greutate 32 kg. Din liceu a început munca adevărată și dorința de a lupta pentru victorie. „La liceu se punea accentul pe antrenamentele fizice, tot aici am început și participarea mai intensă la competiții. Un rol mare au avut și colegii care se antrenau cu mine acolo. Dacă nu erau ei, nu era să cresc atât mult”, spune cu recunoștință Victor Ciobanu.

A început să participe la turneele internaționale în 2007. În 2009 ocupa locul 3 la Campionatul European printre cadeți. 2012 i-a adus locul 2 la Campionatul Mondial din Thailanda și locul 3 la Campionatul European din Croația. În 2014, în Polonia, a devenit pentru prima oară campionat european la U 23. În finală a luptat cu rusul Zaur Kobalev, iar procedeul supranumit „veverița zburătoare” sau „ultima șansă” i-a adus medalia de aur. În acest an, sportivul moldovean a cucerit medalia de argint la Campionatului Mondial de la Budapesta, în categoria de greutate 60 kg. „La competiții de fiecare dată se dă o luptă foarte grea, unde ai nevoie de rezistență, gândire strategică, unde și nu ai voie să trișezi”, menționează Victor Ciobanu.

Pe lângă munca depusă, antrenamentele zilnice, este importantă și alimentația. „Înainte de campionate regimul meu alimentar este fără lactate, cu mai puțin zahăr, mai puțin ulei și se exclud alimentele prăjite cu două-trei luni înainte de marile competiții. Regimul trebuie să conțină multe fructe, cereale, alimente coapte, mai puțină carne”, spune luptătorul.

Victor Ciobanu mărturisește că e foarte greu să obții surse financiare pentru a merge în cantonamente sau la competiții. Statul se implică, dar nu suficient. „Fiecare sportiv care reprezintă țara trebuie susținut. La noi sălile nu sunt pregătite, nu există tot echipamentul necesar. Susținere financiară, inclusiv pentru hrană primesc puțini și doar cei care sunt primii. Dar trebuie susținuți nu doar cei care sunt primii, dar și cei care sunt pe locul două și trei”, spune sportivul. Și-a dorit mereu să reprezinte Moldova la competiții pentru că aici s-a născut. A avut propuneri de a reprezenta alt stat, unde sunt condiții mai bune de pregătire și susținere financiară mai mare, dar refuzat.

Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 este un obiectiv pe care sportivul vrea să-l atingă. „Cel mai importantă este munca. Dacă muncești ai și rezultate. Luptele nu sunt despre noroc, e vorba doar de muncă. Sunt gata să mușc până la sânge ca să ajung la Jocurile Olimpice, la fel cum sunt gata să fac acest lucru pentru orice altă competiție”. Biletele de acreditare pentru Jocurile Olimpice se vor decide la Campionatul Mondial din toamna anului viitor. După Anul Nou, sportivul va începe pregătirile pentru competițiile din 2019, care sunt foarte multe și foarte importante. Până atunci, reușește să petreacă sărbătorile cu familia, „pentru că ei sunt cei care te susțin mereu, în orice circumstanțe”.

Victor Ciobanu a fost desemnat în anul curent sportivul anului de Asociația Presei Sportive, dar și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Alături de el, antrenorul anului a devenit antrenorul echipei naționale de lupte greco-romane, Mihail Cucu.

Sabina Rebeja, IPN