logo

Spitalul Clinic Militar din capitală a primit ajutoare din partea României


https://www.ipn.md/ro/spitalul-clinic-militar-din-capitala-a-primit-ajutoare-din-7967_1078881.html

Spitalul Clinic Militar al Ministerului Apărării a primit medicamente și echipamente de protecție din partea României, pentru combaterea infecției COVID-19.  Donația se estimează la aproximativ 31 de mii de euro, transmite IPN.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat, în cadrul ceremoniei de donare, că acest demers confirmă angajamentul României de  susținere a cetățenilor Republicii Moldova în combaterea efectelor crizei pandemice. Lotul donat conține 50 de cutii de „Clorom”, a câte 200 de comprimate fiecare, 1000 de combinezoane de protecție, 1000 de măști de protecție FFP2, 500 de viziere de protecție, 500 l de alcool sanitar, 2000 de măști chirurgicale.

„Această nouă tranșă de materiale donate vine în completarea demersului inițiat de autoritățile române în luna aprilie 2020 și face parte din pachetul consistent de măsuri de sprijin al cetățenilor din Republica Moldova, prezentat de către președintele României, cu ocazia vizitei la Chișinău, din data de 29 decembrie 2020. Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu personal medical și 10 izolete produse în România, ca parte a efortului inițiat de autoritățile statului român pentru sprijinul Republicii Moldova în prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV2”, a subliniat Daniel Ioniță.

Potrivit diplomatului, donația de astăzi este încă o dovadă a faptului că „România face ceea ce zice”. Daniel Ioniță a reiterat măsurile din pachetul de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, anunțat la 29 decembrie 2020 de președintele roman Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei sale oficiale la Chișinău. Acest pachet constă în încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare.

Daniel Ioniță a relevat că România va furniza circa 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID și va trimite la Chișinău, în etapa imediat următoare, o echipă de experți români, care să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. „Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250 000 de euro. Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție”, a adăugat ambasadorul.



Ala Nemernco, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății, a menționat că „sistemul apărării, prin cadrele sale, este un element foarte important în lupta cu COVID-19, care trebuie utilizat drept răspuns adecvat, în cazul unor situații cum este pandemia. Militarii sunt cei care pot interveni urgent, în diverse situații”, a subliniat consilierul.

Victor Gaiciuc, ministru al apărării, a spus că donația „este un exemplu clar că România a fost și este un partener valoros, care contribuie, prin diferite mijloace, la consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării”.