logo

Spitalele din Moldova vor fi distribuite pe trei nivele: local, regional şi central


https://www.ipn.md/ro/spitalele-din-moldova-vor-fi-distribuite-pe-trei-nivele-local-regional-si-centra-7967_1026438.html

Spitalele din Republica Moldova vor fi distribuite pe trei nivele: locale, regionale şi centrale. Spitalele locale vor trata bolnavii cronici, iar cele regionale vor avea sarcina de a vindeca bolnavii acuţi, inclusiv cei care necesită intervenţii chirurgicale. În spitalele de nivel central vor fi trataţi pacienţii grav bolnavi, care necesită chirurgie avansată. Noua formulă de distribuire se conţine într-un master plan, elaborat de Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, despre proiectul de master plan pentru reformarea sectorului spitalicesc s-a discutat în cadrul şedinţei trimestriale a Consiliului Sectorial de Sănătate în Domeniul Asistenţei Externe. Totodată, în cadrul şedinţei a fost făcută totalizarea activităţii ministerului în anul 2015 şi a fost evalută asistenţa financiară oferită de partenerii de dezvoltare. Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că partenerii externi contribuie la fortificarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. În opinia sa, pentru Moldova este important să aibă sprijin în procesul complex de reformare a sistemului sănătăţii.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, Haris Hajrulahovic, a menţionat că OMS va sprijini în continuare autorităţile şi va acorda suportul tehnic necesar pentru realizarea obiectivelor reformelor din sistemul de sănătate, în special de fortificare a sectorului spitalicesc. „Consolidarea sectorului spitalicesc trebuie abordată în paralel cu aspectele de guvernare a spitalelor şi finanţarea acestora, asigurarea cu personal medical calificat şi integrarea noilor structuri spitaliceşti cu celelalte niveluri de asistenţă medicală”, a menţinat Haris Hajrulahovic.

Pe parcursul anului 2015, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă financiară în valoare de 24,5 milioane dolari de la 19 donatori externi. Anul trecut, Fondul Global a oferit cel mai mare sprijin financiar. Totodată, 49% din aceşti bani au fost direcţionaţi pentru tratamentul şi prevenirea bolilor comunicabile, 24% pentru bolile necomunicabile, 16% pentru sănătatea reproducerii, 6% - sănătatea adolescenţilor şi 5% au fost investiţi în alte domenii din sistemul de sănătate.