logo

Spitalele COVID-19, dotate cu echipament oferit de PNUD și Soros Moldova


https://www.ipn.md/ro/spitalele-covid-19-dotate-cu-echipament-oferit-de-pnud-7967_1077960.html

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fundația Soros Moldova oferă echipament medical necesar pentru spitalele implicate în tratarea pacienților cu COVID-19. Echipamentul valorează aproximativ 47 de mii de dolari și constă din câte șapte concentratoare de oxigen, pulsoximetre, monitoare medicale și un ventilator, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al PNUD Moldova se menționează că echipamentul va permite angajaților din domeniul sănătății aflați în prima linie să asigure pacienții care suferă de COVID-19 cu oxigen direct din aer, să măsoare cât de bine este transmis oxigenul către diferite părți ale corpului și, respectiv, să asigure oxigenarea și ventilarea plămânilor pacienților aflați în stare critică.

„PNUD Moldova susține cu fermitate fortificarea sistemului de sănătate pentru a face față crizei pandemice, inclusiv prin procurarea echipamentelor medicale necesare. Astfel, suntem recunoscători Fundației Soros Moldova că ni se alătură în această misiune de asigurare a ajutorului critic care poate alina călătoria plină de riscuri a pacienților cu COVID-19 și a personalului medical care are grijă de ei”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

„Astăzi încă mai suntem în criză COVID-19 și angajații din sistemul medical se află într-o situație dificilă. Echipamentul pe care-l transmitem acum este parte a unei serii de contribuții a Fundației Soros Moldova din ultimele opt luni pentru lupta cu răspândirea coronavirusului. Suntem bucuroși că avem posibilitatea să ajutăm medicii, asistenții și asistentele medicale, dar și pe toți cei care, fiind în prima linie, se dedică salvării vieților cetățenilor”, a notat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

Sistemul ONU în Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activitățile coordonate care vizează protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de sănătate și reducerea șocurilor economice și sociale.