„Spiridon Vangheli - virtuțile și valorile copilăriei”. Acesta a fost genericul conferinței dedicate activității literare a marelui scriitor moldovean Spiridon Vangheli. La eveniment a fost prezentată o lucrare de cercetare a parcursului literar al omului de cultură și viziunii lui asupra literaturii pe vremurile sovietice. Elevii din școala de arte „Valeriu Poleacov” au prezentat și câteva scenete din lucrările scriitorului, cum ar fi „Basmul poporului”, ”Iarna în satul Trei iezi”, „Cocostârcii” și „Guguță despre Moș Crăciun”. Conferința a fost găzduită de Biblioteca municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău, transmite IPN.
Nadejda Ivanov, cercetătoare în cadrul Institutului de Filologie „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Academiei de Științe, a subliniat că Spiridon Vangheli în opera sa „este un izvor al renașterii, prototipul țăranului care este liber în imaginația sa și vrea să plece dincolo de rigori ideologice existente. Astfel apare cartea „Isprăvile lui Guguță”. Este o continuare a băiețelului din coliba albastră, a dragostei pentru familie, neam, țară”.
Nadejda Ivanov menționează „starea dezastruoasă” a literaturii pe vremurile sovietice și dorința lui Spiridon Vangheli de a schimba situația. „Spiridon Vangheli împreună cu Grigore Vieru decid să se adreseze ministrului educației de atunci și să propună să revadă manualele școlare, mai ales pentru clasele primare. Scopul acestei discuții a fost să promoveze lectura, ca copii, luând cartea în mână, să fie atașați de personaj”, a spus criticul literar.
În această ordine de idei, cercetătorul a povestit istoria apariției primului Abecedar cu grafie latină din Moldova din stânga Prutului. „(La sfârșitul anilor 60 ai secolului trecut), Spiridon Vangheli împreună cu Grigore Vieru au venit cu o propunere către Ministerul Educației de atunci să elaboreze un abecedar pentru clasa I. În momentul în care se decide să fie acceptat, cenzorilor li se pare că desenele făcute de pictorul Igor Vieru sunt prea românești. Acest manuscris este trimis la Moscova pentru ca să se schimonosească din desenele făcute de Igor Vieru și se face o altă carte. Se păstrează textele, în schimb toate desenele sunt schimonosite și apare, practic, un dezechilibru. Până la urmă, cartea iese în varianta acceptată de Minister, de cenzura partidului. Ulterior, în 1989, Abecedarul din 1970 este readus în atenția cititorilor, doar că în grafia latină, abecedar pe care îl cunoaștem cu toții”, a menționat Nadejda Ivanov.
Angela Cutasevici, viceprimarul municipiului Chișinău, a spus că „evenimentul vine să valorifice și să promoveze importanța scriitorului Spiridon Vangheli și consolidează aspectele metodologice de promovare a personalității lui”.
Evenimentul a fost organizat în ziua de naștere a scriitorului Spiridon Vangheli care a împlinit 90 de ani. Tot pe 14 iunie, Consiliul Municipal Chișinău a votat o decizie prin care Școala primară numărul 90 din sectorul Botanica se va numi „Școala Primară „Spiridon Vangheli”. Inițiativa de redenumire a instituției în cinstea scriitorului aparține administrației școlii și părinților elevilor. În prezent, în cadrul instituției activează 14 clase primare, cu un număr de 415 elevi și 22 de cadre didactice.