logo

Spectacole în aer liber la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești


https://www.ipn.md/ro/spectacole-in-aer-liber-la-reuniunea-teatrelor-nationale-romanesti-7967_1099398.html

Cea de-a opta ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurate la Chișinău, devine tot mai aproape de spectatori. Pentru prima dată în programul festivalului au fost incluse spectacole stradale care scot în prim-plan comunicarea non-verbală. Patru spectacole în aer liber vor fi organizate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” care găzduiește reuniunea. Toți doritorii sunt așteptați astăzi la ora 17.00 pentru a savura primul spectacol stradal din această ediție, transmite IPN.

Spectacolele non-verbale stradale vor fi susținute de studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ghidați de regizorul Oleg Mardari, în zilele de 14, 16, 23 și 24 septembrie. Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a precizat la o conferință de presă că spectacole non-verbale au fost organizate la festivaluri din România. „Avem studenți deosebiți, am văzut câteva spectacole chiar inspirate de mișcare non-verbală, cu statui vivante, o parte din actori au avut experiență, fiind angajați la Teatrul Masca, la teatrul lui Mihai Mălaimare și le-am propus. Este o premieră absolută”, a spus directorul.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat că diversitatea repertoriului Reuniunii Teatrelor Naționale Românești crește de la an la an, în anul curent fiind prezentate operele radiofonice, teatrul în stradă, expoziții și conferințe. „Noi, în parcursul nostru european, în aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană, nu vom veni cu altă cultură și cu o altă paradigmă a acestei culturi, noi vom veni în marea familie europeană ca să completăm ceea ce se numește „cultura românească”. Cultura românească fără cultura din Republica Moldova, din Basarabia, nu este întreagă, nu este deplină”, a menționat ministrul culturii.

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a spus că Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este o scenă în care sunt prezentate cele mai bune producții teatrale din teatrele din România și Moldova. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești crește în fiecare an. Teatrul înseamnă o încununare și întrepătrundere a artelor plastice, a muzicii, a imaginii.

„Mă bucur că această reuniune a căpătat consistență, o structură foarte clară, o dinamică. Știu că v-ați inspirat și din ce am făcut la Festivalul Național de Teatru și mă bucur. Iată că ideile circulă liber, nici ele nu au frontieră. Mă bucură faptul că există o selecție tot mai riguroasă pe care o faceți, astfel încât publicul de aici chiar poate să vadă cele mai bune spectacole din România la ora asta”, a spus Marina Constantinescu, critic de teatru și film din România.

Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis. Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Ministerului Culturii al României, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.