logo

Specializarea inteligentă, o nouă metodă de dezvoltarea a antreprenorialului în Moldova


https://www.ipn.md/ro/specializarea-inteligenta-o-noua-metoda-de-dezvoltarea-a-antreprenorialului-in-7966_1037402.html

Pentru Republica Moldova este imperativ să adopte o nouă metodă de dezvoltarea a antreprenorialului, și anume specializarea inteligentă. Specializarea inteligentă presupune identificarea atuurilor fiecărei regiuni, evidențierea avantajelor competitive, precum și implicarea actorilor-cheie în jurul unei viziuni unice. Strategiile privind specializarea inteligentă constituie un instrument puternic pentru soluționarea provocărilor sociale, climatice și energetice precum schimbările demografice, resurse naturale limitate, securitatea energetică etc. Subiectul a fost prezentat și discutat în cadrul unei conferințe internaționale a întreprinderilor micii și mijlociii, desfășurate de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, transmite IPN.

Directorul ODIMM, Iulia Iabanji, a declarat că specializarea inteligentă presupune un concept potrivit căruia fiecare țară caută și identifică acele domenii prin care este capabilă să concureze la nivel global. „Credem că trebuie să privim acest pas nu atât ca pe o obligație, dar ca un demers necesar, ca o șansă de orientare economică, care va permite companiilor din Moldova să concureze internațional. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Moldova va continua să fie țara furnizoare de brațe de muncă ieftine. În acest context, este necesar ca în perioada imediat următoare, prin eforturi comune, să identificăm și să ne concentrăm pe valorificarea avantajelor competitive care ne-ar favoriza extinderea ÎMM-urilor în Republica Moldova”, a notat Iulia Iabanji.

„Scopul conferinței de astăzi este de a prezenta potențialul socio-economic al regiunilor din Republica Moldova și de a identifica instrumentele de sprijin pentru reorientarea structurilor industriale către ramurile emergente și piețele internaționale”, a spus lidera Organizației.

Prezent la eveniment, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, a declarat că în ceea ce ține de specializarea inteligentă, este important ca Republica Moldova să pună accentul pe propriile tradiții, pe care trebuie să le pună în valoare. Este necesar să fie puse în aplicare ideile, cu sprijinul statului, astfel încât aceste idei într-un final să devină o afacere de suflet și profitabilă.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat că Uniunea Europeană, în calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova, susține inițiativele menite să contribuie la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri și să aducă beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova, prin consolidarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

Republica Moldova s-a angajat să adopte strategia inteligentă până în anul 2020 cu suportul tehnic din partea Comisiei Europene.