Medici de familie, pediatri, neuropediatri, psihologi, kinetoterapeuți, medici reabilitologi din diferite raioane ale țării sunt familiarizați cu practicile de intervenție timpurie în cazul problemelor de dezvoltare a copiilor, pentru a-i implica cât mai curând posibil în programe de tratament şi reabilitare. Instruirile sunt moderate de specialiști de la Centrul de intervenție precoce „Voinicel”, iar specialiștii care le frecventează au fost selectați de către Ministerul Sănătății, transmite IPN.
Timp de patru zile, în perioada 21-24 martie 2017, sunt instruite două echipe din Bălți. Aceasta este a doua sesiune de formare din cele cinci planificate pentru anul 2017. În total, 15 echipe vor frecventa cursurile respective în următorii trei ani.
Directorul centrului „Voinicel”, Ivan Puiu, a spus, în deschiderea instruirilor, că este foarte important ca medicii care le frecventează să poată dezvolta serviciile de intervenție timpurie la locul lor de muncă, în raioanele de baștină. „Copilul cu nevoi speciale necesită o abordare multilaterală. Nu putem pune pe spatele medicilor de familie toate responsabilitățile. Medicul de familie are rolul de a depista timpuriu afecțiunea sau tulburarea de dezvoltare şi de a redirecționa copilul către serviciile de intervenție timpurie pentru suport interdisciplinar dedicat familiei”, a subliniat Ivan Puiu.
Medicul pediatru la Centrul de Plasament Temporar şi Reabilitare din Bălţi, Maria Bruma, este de părere că activitățile de instruire a medicilor, dar şi inițiativa de a deschide și în afara Chișinăului centre de susținere a copiilor cu deficiențe de dezvoltare este binevenită. „Pentru a avea mai puțini copii cu probleme de orice fel este foarte importantă diagnosticarea timpurie, cât și identificarea strategiei de intervenție potrivită. Lucrul â începe de la medicul de familie”, a specificat Maria Bruma.
Irina Apostolova, mama unui copil cu dizabilități, a spus că de când frecventează Centrul „Voinicel” a observat progrese semnificative în dezvoltarea copilului și are încrederea că pe parcurs va dezvolta noi abilități. Femeia este de părere că astfel de servicii de intervenție timpurie sunt binevenite și necesită a fi multiplicate, pentru a oferi copiilor șansa la o viață normală.
Centrul de intervenție precoce „Voinicel” este centrul pilot din Republica Moldova unde o echipă interdisciplinară de specialiști oferă servicii de intervenție timpurie, suport și abilitare psihologică atât pentru părinți, cât şi pentru copii cu necesități speciale cu vârsta trei ani. De serviciile centrului beneficiază familiile cu copii ce prezintă probleme de dezvoltare, copiii cu paralizie cerebrală, autism, tulburări de vorbire, sindromul Down etc. Anual, beneficiari ai centrului devin circa 200 de familii. Specialiștii centrului „Voinicel” oferă 1500 de consultații pentru familii din diferite raioane ale țării.
Ciclul de instruiri în intervenție timpurie în copilărie este implementat în cadrul proiectului „Extinderea serviciului medico-social de intervenţie timpurie pentru copilul cu dizabilități în raioanele Republicii Moldova”, grație suportului financiar privat din Austria, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.