Specialişti din Germania vor oferi instruire în domeniul meşteşugăresc tinerilor din R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/specialisti-din-germania-vor-oferi-instruire-in-domeniul-mestesugaresc-tinerilor-7967_970074.html
Calificarea cadrelor tinere din domeniul meşteşugăresc, orientată spre cerinţele pieţei, trebuie să corespundă necesităţilor reale ale întreprinderilor. De această părere sunt specialiştii germani care vor participa în viitorul apropiat în cadrul unui nou proiect lansat în R. Moldova de către Camera Meşteşugarilor din Koblenz, Germania, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al echipei proiectului.
Scopul proiectului este formarea profesională optimă a tinerilor pe termen lung, precum şi perfecţionarea profesională a angajaţilor cu experienţă din domeniul meşteşugăresc. „Fără forţă de muncă calificată avem mai puţine comenzi şi, concomitent, avem o creştere economică scăzută”, a declarat Thomas Wilbert, conducător de proiect.
Pentru realizarea proiectului vor fi create 2 ateliere de instruire pentru 5 meserii, printre care: brutar, cofetar, pavator/mozaicar, stucator, zugrav/lăcuitor. Instruirea va fi efectuată de către maiştri germani. „Rezultatele proiectului urmează să sprijine Guvernul moldovenesc în procesul de reformare a sistemului de instruire şi perfecţionare profesională”, a menţionat Thomas Wilbert.
Camera Meşteşugarilor din Koblenz şi Camera de Comerţ şi Industrie din R. Moldova vor efectua mai întâi o anchetă în peste o sută de întreprinderi. Meşteşugari independenţi şi angajaţi, cu funcţii de conducere, vor fi chestionaţi referitor la exigenţele întreprinderilor faţă de specialiştii calificaţi. Ancheta include şi întrebări despre cursurile de perfecţionare care ar trebui să se desfăşoare. Rezultatele vor sta la baza propunerilor pentru elaborarea unor programe noi de învăţământ şi de perfecţionare. Ulterior, se vor desfăşura instruiri într-o întreprindere reală – începând cu consilierea clientului şi calcularea costului produsului, până la preluarea comenzii, producerea şi predarea comenzii.
Partenerii principali ai Camerei Meşteşugarilor din Koblenz sunt Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova, Liceul profesional nr. 1 specializat în meseriile din domeniul alimentar şi gastronomic, precum şi Şcoala profesională nr. 9, specializată în pregătirea muncitorilor calificaţi pentru meseriile din domeniul metalurgic şi cel al construcţiilor. Memorandumul cu Şcoala Profesională nr. 9 urmează să fie semnat astăzi, 12 iunie, ora 11.00.
Proiectul este elaborat în baza principiului de promovare a dezvoltării economice durabile şi corespunde obiectivelor Guvernului R. Moldova formulate în Strategia de combatere a sărăciei (Poverty Reduction Strategy Paper). Se desfăşoară în colaborare cu Biroul de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ) din Eschborn şi este finanţat de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). Durata proiectul este de 26 luni.