logo

Speakerii parlamentelor Moldovei și Rusiei au apreciat modificările legislative lingvistice și audiovizuale, operate la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/speakerii-parlamentelor-moldovei-si-rusiei-au-apreciat-modificarile-legislative-7965_1078643.html

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Veaceslav Volodin au apreciat înalt modificările recente în legislația Republicii Moldova care au făcut posibilă reluarea retransmiterii canalelor de informații rusești pe teritoriul Republicii Moldova, dar și la adoptarea Legii privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Moldova. Opiniile au fost exprimate în cadrul întrevederii de vineri, 25 decembrie, care a avut loc la Moscova, notează IPN.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a reconfirmat importanța păstrării și consolidării bunelor relații de prietenie și colaborare strategică dintre Moldova și Rusia. „Relațiile dintre țările noastre, tradițiile de prietenie, legăturile economice și umanitare – toate acestea nu s-au dezvoltat peste noapte, este important să menținem și să valorificăm acest avantaj prețios”, a spus Zinaida Greceanîi, citată dintr-un comunicat de presă.

Speakerul s-a referit la modificările legislative operate recent de deputați, care au făcut posibilă reluarea retransmiterii canalelor de informații rusești pe teritoriul Republicii Moldova, dar și la adoptarea Legii privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Moldova.

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a menționat că acest fapt este important pentru interacțiunea economică, culturală și socială dintre țările noastre. „Dialogul cu colegii noștri din Moldova este foarte important. Avem o istorie comună cu dvs., ne înțelegem bine. Este imposibil să dezvolți relații fără pași unul față de celălalt. Plecăm de la premisa că relațiile ar trebui să se bazeze pe principiile deschiderii, dialogului, respectului reciproc și lipsei standardelor duble”, a spus Veaceslav Volodin.

Veaceslav Volodin a subliniat că această decizie este în primul rând în interesul cetățenilor Moldovei. „Este o șansă pentru cetățenii moldoveni să se realizeze, să facă studii în Federația Rusă, să se familiarizeze cu patrimoniul cultural. Dar acest lucru este important și pentru Federația Rusă, pentru că vom putea dezvolta mai eficient relațiile noastre în domeniile economiei, culturii, educației”, a adăugat Veaceslav Volodin. Acesta a subliniat și importanța păstrării memoriei istorice comune a țărilor noastre – memoria Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Interlocutorii au mai discutat și despre finalizarea negocierilor asupra proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială, urmând să fie semnat Aranjamentul Administrativ privind aplicarea acestuia între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse.

La întrevedere a participat și ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.