logo

Spațiul online a fost supus unei politizări excesive în perioada campaniei electorale


https://www.ipn.md/ro/spatiul-online-a-fost-supus-unei-politizari-excesive-in-perioada-7967_1047730.html

Spațiul online a fost supus unei politizări excesive în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, fapt care a diminuat din încrederea utilizatorilor față de informația publicată. Sunt constatări ale reprezentaților Foundation Youth Development for Innovation, care sugerează că e nevoie un cadru legal care să reglementeze activitatea online a concurenților electorali și monitorizarea acestui spațiu.

Într-o conferință de presă la IPN, Livia Țurcanu, co-autoare a raportului de monitorizare a activităților electorale pe platforma online, a spus că știrile false, ironia și postările în care a fost folosit un limbaj neadecvat au fost des întâlnite în mediul online. Spre exemplu, pe contul de Youtube și Facebook a Partidului Socialiștilor fusese postat, ulterior ster, un video denumit „Cronica distrugerii Moldovei”, autorii au utilizat multe etichete, discurs de ură, urmărind scopul dramatizării subiectului reflectat. 

Livia Țurcanu a mai spus că limbaje denigratoare la adresa concurenților electorali au fost utilizate și de politicieni. Ilan Şor s-a făcut remarcat prin limbajul asupra căruia au atenționat organizațiile societății civile că a fi total nepotrivit pentru campania electorală. Postări cu limbaj neadecvat au fost și din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Livia Țurcanu a făcut referire la datele Barometrului opiniei Publice din ianuarie 2019, care a arătat că aproape 20% dintre respondenți au menționat internetul ca o sursă de informare, în timp ce în 2016 ponderea era de aproape 28%. Experții explică această descreștere prin faptul că circulă foarte mult conținut irelevant, fals, denigrator pe rețele sociale în perioada campaniilor electorale, iar utilizatorii tind să nu mai aibă încredere în ceea ce se postează.

Mihai Mogîldea, și el autor al raportului, a spus că este în creștere numărul utilizatorilor de internet, iar autoritățile statului care coordonează acțiunile electorale trebuie să acorde atenție acestui aspect. Sunt necesare prevederi restrictive pentru rețelele sociale și platformele electronice utilizate de către concurenții electorali.

Raportul face parte din proiectul „Monitoring online electoral activity - Parliamentary elections 2019”, implementat în perioada octombrie 2018 – martie 2019, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.