logo

Sorin Scutelnic: Alegătorii din Occident au înțeles că pot schimba ceva în țara aceasta


https://www.ipn.md/ro/sorin-scutelnic-alegatorii-din-occident-au-inteles-ca-pot-8004_1077505.html

O parte din electoratul lui Renato Usatîi, candidat la funcția de președinte în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind de orientare pro-rusă va vota pentru Igor Dodon, o altă parte nu se vor prezenta la alegeri în turul II. De această părere este Sorin Scutelnic, psiholog, filozof, lector universitar, Universitatea de Stat din Moldova și a fost formulată la dezbaterea publică „Spre Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia lui Sorin Scutelnic, Renato Usatîi a putut foarte bine să mobilizeze o alternativă a puterii de la Chișinău. „El a adunat sub aripa lui persoane care se uită în aceeași direcție, printre care sunt mult nesatisfăcuți vis-a-vis de forța administrativă, politică a Chișinăului. Esența frustrării a fost elementul corupției. Din păcate, Renato Usatîi nu a venit și cu un proiect suficient de convingător pentru soluționarea anumitor probleme care sunt în societate”, a spus acesta.

Despre alegătorii Violetei Ivanov și criteriile după care se vor conduce aceștia, Sorin Scutelnic susține că, în primul tur, s-a încercat să se opereze, la nivel psihologic, cu trebuințele primare ale acestui grup de oameni, în particular prin rețeaua de magazine sociale de susținere a pensionarilor și a altor persoanelor care suferă în urma sărăciei. „Ilan Șor a reușit să atragă un tip de electorat care undeva este destul de aproape de cel al lui Igor Dodon, în sens de tradiții, loc de trai preponderent în spațiul rural, de gândire, vârstă. Presupun că o parte o să migreze pentru a-l susține pe Dodon și depinde mai departe cum va putea să facă față acestui tip de alegători”, a subliniat psihologul.

Referitor la electoratul lui Andrei Năstase, Sorin Scutelnic e de părere că aici se atestă anumită tensiune pentru că au conlucrat două personalități cu ego-uri destul de puternice. „Situația de competiție a creat anumite tensiuni care a dus distanțare și chiar au existat anumite replici usturătoare din partea unuia către celălalt. Sunt de acord că electoratul lui se va duce către Maia Sandu, fiindcă aceste electorate sunt destul de aproape unul de celălalt. În plus, în aceste confruntări care existau între aceste două personalități în zona politicului, Maia Sandu a fost mai calculată, mai atentă și a putut să țină o linie mai neutră”, a explicat acesta.

Despre Tudor Deliu, Sorin Scutelnic spune că mulți l-au susținut datorită faptului că este reprezentant al unui partid care cândva a fost destul de puternic, „Cu toate că așteptările presupun că au fost un pic mai mari, dar nu s-au realizat fiindcă, din punct de vedere al vieții politice în confruntare, Tudor Deliu a fost un personaj mai pasiv și societatea nu-l cunoaște suficient și l-a votat datorită apartenenței la partidul politic PLDM”, a spus el.

Sorin Scutelnic consideră că alegătorii unioniști sunt un segment foarte bine constituit, cu multe personalități marcante care susțin această direcție. „Este undeva un electorat al așteptărilor spulberate, fiindcă laitmotivul unionist a fost prezent de zeci de ani în societatea din Republica Moldova. Acest electorat aparține Maiei Sandu doar că e cazul să fie destul de atentă ca să nu respingă alte categorii care au o altă viziune în privința viitorului acestei societăți”, a punctat psihologul.

Acesta e de părere că diaspora și-a înțeles potențialul în primul tur, în pofida situației pandemice din țările în care se află. „Alegătorii occidentali a înțeles că, prin maturitatea sa, prin faptul că au contactat și alte culturi, alte societăți, pot schimba lucrurile aici în țară. Presupun că se vor dinamiza mai mult și vor fi cu direcția pro-Maia Sandu”, a menționat Sorin Scutelnic.

Dezbaterea „Spre Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, este ediția a 7-a din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.